Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Julie Miller & Buddy Miller Jesus In Your Eyes
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Julie Miller & Buddy Miller Jesus In Your Eyes
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Julie Miller & Buddy Miller Jesus In Your Eyes
Luister

Kan Nederland ook zonder het koningshuis?

koningwillemalexanderwoensdag 26 april 2017 07:55

Donderdag is het Koningsdag, hét moment om je in het oranje te hullen en de verjaardag van de koning te vieren. Maar zoals elk jaar wordt deze dag ook aangegrepen om de discussie over het Koningshuis te voeren. Oud-Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek schreef eerder al een analyse over de kritiek op de monarchie in Nederland.

Schinkelshoek merkt dat het koningshuis nog steeds populair is in Nederland. In christelijke kringen is de steun nog groter. "Van oudsher sijpelt door: God, Nederland en oranje." Toch groeit ook de kritiek. Daar heeft Schinkelshoek wel een verklaring voor. "We zijn kritischer over alle instituten geworden, ook de regering en de kerk. We zijn wat zuurder en cynischer, dat is de algemene stemming in Nederland."

Verder merkt Schinkelshoek op dat er maar iets hoeft te gebeuren rondom het Koningshuis en er is weer discussie over in de Tweede Kamer. Kijk naar het inkomen van de kroonprinses, de restauratie van de Gouden Koets en recent nog het regeringsvliegtuig.

Schinkelshoek ziet een koningspaar dat ontzettend hard werkt. "Ze werken zich echt een slag in de rondte. Ze zijn overal bij. Maar ze tonen weinig betrokkenheid bij christelijke evenementen, wel bij sport en dat past minder bij de christelijke achterban. Het lijkt alsof ze bewust afstand nemen van de klassieke achterban. Dat lijkt me niet zonder risico."

Denkt Schinkelshoek dat Nederland zonder haar koningshuis kan? Ja, maar dat zou niet wijs zijn. "Het koningschap heeft veel voordelen. Ze zijn van grote symbolische waarde in tijd van verdeeldheid in de samenleving. De koning wordt niet gekozen en staat boven de partijen, dat is beter dan bij een presidentschap. Dan krijg je veel meer voor en tegenstanders."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: RVD / Jeroen van der Meyde

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari