Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Paus tegen christenen Egypte: wees niet bang

paus franciscusmaandag 01 mei 2017 08:30

Paus Franciscus bracht vrijdag en zaterdag een bezoek aan Egypte, een land waarin christenen regelmatig het doelwit zijn van terreurorganisatie IS. Op Palmpasen kwamen 45 christenen om het leven bij aanslagen op twee koptische kerken. Tijdens zijn bezoek wilde de paus duidelijk maken dat ze niet bang moeten zijn en geen angst hoeven te hebben.

Zelf bracht hij dat in de praktijk door te weigeren met een kogelwerende auto rond te rijden. Tijdens een mis in een stadion reed hij zelfs in een open auto, te midden van dertigduizend mensen. "Dat was wel een gevaarlijk moment", zo blikt Dennis Peters, woordvoerder van Kerk in Nood terug op het bezoek. Volgens hem wilde de paus daarmee een statement maken: christenen moeten geen angst hebben, zoals dat in de Bijbel staat. "Het bloed van de martelaren is het zaad van de kerk. Dat heeft hij meerdere keren herhaald."

Veel christenen voelen zich tweederangs burger in het overwegende islamitische land. Volgens Dennis Peters is dat niet makkelijk te veranderen. Wel is de huidige president Al-Sisi anders dan de vorige presidenten. "In de grondwet krijgen christenen meer rechten. Dus op wettelijk niveau zie je wel vooruitgang, dat is heel belangrijk. Maar als je ziet hoe christenen behandeld worden in de gebieden waar ze een minderheid vormen, en dat is bijna overal, dan zie je dat niet in de praktijk altijd terug."

Zes jaar geleden werd er in Alexandrië nog kritiek geleverd op paus Benedictus toen hij zich uitsprak over de aanslagen, zegt Peters. "Dat werd gezien als buitenlandse inmenging, dat zou hij niet moeten doen. Nu doet paus Francicus precies hetzelfde en wordt hij onthaald." Volgens Peters is die verandering te zoeken bij de Egyptenaren zelf. "Op veel niveuas zijn mensen het zat, de aanslagen in naam van de islam. Het geweld en het normale leven dat wordt verstoord."

Het is volgens Dennis Peters nog niet meteen te zeggen wat het bezoek van de paus heeft opgeleverd. "Op lange termijn is dat belangrijk. Mensen hebben hem nu kunnen horen en kunnen zien dat hij geen boeman is en dat hij geen verkondiger is van een nieuwe kruistocht tegen de moslims. Hij roept juist op tot vrede."

Het gesprek met Dennis Peters van Kerk in Nood kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari