Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

CIDI geschrokken van lijsten met Joodse Nederlanders

Vlag Israëlmaandag 01 mei 2017 13:30

De Joodse organisatie CIDI is geschrokken van websites waar lijsten staan met Joodse Nederlanders. Onder andere op AltRechts.com verscheen zo'n lijst. Deze site is inmiddels offline. Het deed Roel Abraham van het CIDI denken aan tijden waarin lijsten werden opgesteld van mensen die op transport moesten, zo vertelde hij maandag op Groot Nieuws Radio.

De website is bedoeld om de Joodse invloed in Nederland en België in kaart te brengen. AltRechts.com riep ook mensen op hier aan mee te werken. Ook was er een foto van Hitler te zien op zijn geboortedag met de kop 'Er is een jarig, hoera, hoera'.

Maandag dook er ook een andere site op, jodenlijst.nl, waar nu 4 namen op staan. Het CIDI heeft meteen de provider gebeld, maar die wilden de website niet verwijderen omdat ze staan voor de vrijheid van meningsuiting. Uit onderzoek van het CIDI blijkt dat er een man achter zit die regelmatig voor de rechter stond vanwege anti-semitische uitspraken. Ook is hij ontoerekeningsvatbaar, dus moeilijk aan te pakken, volgens Roel Abraham.

Het CIDI kreeg veel veronrustende telefoontjes en mailtjes binnen. Roel Abraham noemt de websites een schending van de vrijheid van Joden in Nederland. Hij vermoedt dat de site AltRechts.com door de makers zelf offline gehaald is.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Rodrigo Comisarenco

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari