Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Trinity 4x4
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Trinity 4x4
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Trinity 4x4
Luister

Als je partner je tiener emotioneel beschadigt

verbaasddinsdag 02 mei 2017 18:30

Wat moet je doen als je partner je tiener emotioneel beschadigt? Piet Mulder, gezinstherapeut bij De Hoop GGZ, zegt dat het belangrijk om daar met je partner over te praten. "Praat allereerst over wat dat met jouw vader- of moederhart doet", aldus Mulder dinsdagavond in De Dag Vandaag. Ook kun je iemand in vertrouwen nemen of je zorgen uiten tegen je tiener, zonder je partner af te vallen.

Fysieke beschadiging is vrij eenvoudig te herkennen. Bij emotionele beschadiging moet je denken aan ouders die met woorden agressief zijn of met woorden en houding heel verwijtend en afkeurend zijn, vertelt Mulder op Groot Nieuws Radio. Hij maakt daarbij de kanttekening dat iedereen wel eens geïrriteerd is. "Als het dagelijks gebeurt, dan treedt daar vaak wat schade op bij de tiener." Mulder schat in dat dit bij twintig procent van de tieners met zekere regelmaat speelt.

Emotionele beschadiging start vaak in de verkeringstijd van de partners, als je erachter komt dat de ander ook een schaduwkant heeft, een lelijke kant. "Als je kinderen dan in de pubertijd komen richting volwassenheid, als ze hun mondje roeren, hun eigen plek innemen, dan versterkt dat de moeilijke karakterkant van de vader of moeder."

"Als je ziet dat die wisselwerking ontstaat tussen een klagende, zeurende, een extreem controlerende moeder, dan zie je als vader: mijn jongen komt daarin tekort, hij wordt bekneld, hij krijgt geen ruimte." Volgens Mulder is het belangrijk om dan een moment te zoeken om daar over te praten met de ander, dat het lukt dat je man of vrouw daar naar luistert en dat je een gesprek daar over krijgt. Je moet je rug rechten en constateren dat er onrecht plaats vindt.

Het gesprek met Piet Mulder kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / rebirth

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari