Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Phil Keaggy Morning Light
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Phil Keaggy Morning Light
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Phil Keaggy Morning Light
Luister

"Doel preek is geen overdracht van kennis"

Henk Stoorvogelwoensdag 03 mei 2017 07:55

Het doel van prediking is geen overdacht van kennis, maar moet verandering zijn. Dat zegt Henk Stoorvogel, voorganger in de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ). "Op informatief en cognitief niveau kan een preek goed zijn, dat de exegese klopt, maar dan is de preek niet af. Dan vraagt het nog een aantal slagen om tot veranderkracht te komen."

Er zijn volgens Stoorvogel manieren om slecht te preken en goed te preken. "Je kunt mensen in slaap preken, maar ook wakker preken. Dat 'wakker preken', die opwekkende prediking, dat is de taak van de prediker", vertelt Stoorvogel woensdagochtend in De Nieuwe Morgen.

De preek is belangrijk, zo blijkt ook uit Amerikaans onderzoek onder 1500 mensen. Daaruit blijkt dat de preek de Bijbel moet uitleggen en dat het geloof tastbaar gemaakt moet worden voor het dagelijks leven. De preek is volgens dat onderzoek nog belangrijker dan de ontmoeting met andere christenen, de aanbidding of de kinderdienst.

Stoorvogel denkt ook de preek belangrijk is. "Als een preek niet goed is, kan dat een reden zijn om de kerk te verlaten. Dat je het idee hebt: ik wordt hier niet meer Bijbels gevoed, ik kan in het dagelijks leven niets met de preek die ik ontving."

Over de prediking geeft Henk Stoorvogel ook masterclasses. "Ik geloof ook wel dat bij predikers het idee kan wegsijpelen wat er op het spel staat als we elke zondag de preekstoel beklimmen en op het scherpst van de snede het woord horen te brengen. Het gaat om leven en dood, de eeuwigheid van de zielen van mensen." Hij ziet soms bij predikanten en voorgangers dat de preek er soms kan bijbungelen in het takenpakket.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Henk Stoorvogel

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > mei