Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christian Verwoerd & Erika de With Zoals Het Was
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Christian Verwoerd & Erika de With Zoals Het Was
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Christian Verwoerd & Erika de With Zoals Het Was
Luister

"Zoek de verbinding met andere culturen"

afrika kerkdonderdag 04 mei 2017 08:30

De Amsterdamse predikant Jan van der Meulen gaat met emeritaat. Een aantal jaar werkte hij voor de Ghanese presbyteriaanse kerk. In de protestantse traditie leerde Van der Meulen geloven 'met het hoofd', terwijl hij bij de Ghanese christenen leerde over de spontaniteit en de emotie van geloof. Toch houdt hij niet van stereotypering. "We moeten op zoek naar de verbinding, niet naar de verschillen."

Dat kan door als kerken samen dingen te doen, zoals gezamenlijke activiteiten en kerkdiensten. In Amsterdam werd bij een gezamenlijke kerkdienst gedanst tijdens de collecte, waarbij ook Nederlanders meedansten. Aan de andere kant: er zijn ook Ghanezen die niet van dansen houden.

Het begon voor Jan van der Meulen toen hij in Amsterdam Zuid-Oost in contact kwam met individuele Ghanese christenen die graag wilden trouwen daarvoor een dominee zochten. Toen kwam Van der Meulen erachter dat er veel christelijke Afrikanen waren, maar geen Nederlands konden spreken. In de protestantse kerk konden ze de dienst niet echt volgen, met het gevolg dat ze weer verdwenen. Jan van der Meulen wilde iets voor hen doen. Zo stond hij, samen met anderen, aan de wieg van de Ghanese presbyteriaanse kerk in Amsterdam, wat nu een zelfstandige gemeente is geworden.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Anissa Thompson

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari