Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Matthijn Buwalda Een Berg Rede
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (vr) - Lukas Kramer

Nu speelt

Matthijn Buwalda Een Berg Rede
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Matthijn Buwalda Een Berg Rede
Luister

"Ballonnen schadelijk voor dieren en milieu"

ballonnenvrijdag 05 mei 2017 08:30

Het kan een extra feestelijk gevoel geven, maar op het oplaten van heliumballonnen kan schadelijk zijn voor dieren en het milieu. Dat stelt Martine Vonk in haar column in het Reformatorisch Dagblad. "Mensen staan er niet bij stil dat zo'n ballon terugkomt in het milieu", vertelt ze vrijdagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

Vonk ziet dat er veel feestelijkheden zijn deze tijd, zoals Koningsdag, waarbij ook gekozen kan worden voor alternatieven die net zo feestelijk zijn. Zo kan er getrommeld worden op djembés, er kunnen vliegers opgelaten worden of met lichteffecten gespeeld worden.

Dieren kunnen de stukjes ballon in hun maag krijgen. Dat kan leiden tot verhongering. "Dat plastic vergaat niet in de maag. Op een gegeven moment izt er veel plastic in. Het dier heeft dan wel een vol gevoel, maar zit niet vol met eten", aldus Vonk. Ook kunnen de lintjes van de ballonnen om hun snavel verstrikt raken.

Daarnaast wordt het latex of natuurrubber waar de ballonnen gemaakt worden, niet zo snel afgebroken. Vooral als ze in zee belanden, duurt het afbraakproces lang. De lintjes vormen een groter probleem, die vergaan volgens Martine Vonk helemaal niet.

Op de stranden van de Noordzee is onderzocht hoe groot dit probleem is. Er werden 16 ballonstukjes per honderd meter gevonden. "Na elke zeven stappen ligt er een lintje of ballon. Dat is best fors", aldus Vonk. Ook is onderzocht dat 95 procent van de stormvogels plastic in hun maag hebben. Dat zijn niet alleen ballonnen, maar ook andere plastic verpakkingen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Ali Farid

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > mei