Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week18

week18_2017vrijdag 05 mei 2017 18:30

Mooie gesprekken hadden we afgelopen week, onder andere met Marianne Grandia over haar boek 'Dansen in de regen' en Cocky Drost over communicatie in je relatie. Ook aandacht voor de nationale dodenherdenking: moeten we nu wel of geen vluchtelingen gaan herdenken? De mooiste gesprekken van afgelopen week kun je hier terugluisteren.

Maandag

Paus tegen christenen Egypte: wees niet bang

Paus Franciscus bracht vrijdag en zaterdag een bezoek aan Egypte, een land waarin christenen regelmatig het doelwit zijn van terreurorganisatie IS. Op Palmpasen kwamen 45 christenen om het leven bij aanslagen op twee koptische kerken. Tijdens zijn bezoek wilde de paus duidelijk maken dat ze niet bang moeten zijn en geen angst hoeven te hebben.

Zelf bracht hij dat in de praktijk door te weigeren met een kogelwerende auto rond te rijden. Tijdens een mis in een stadion reed hij zelfs in een open auto, te midden van dertigduizend mensen. "Dat was wel een gevaarlijk moment", zo blikt Dennis Peters, woordvoerder van Kerk in Nood terug op het bezoek.

Volgens hem wilde de paus daarmee een statement maken: christenen moeten geen angst hebben, zoals dat in de Bijbel staat. "Het bloed van de martelaren is het zaad van de kerk. Dat heeft hij meerdere keren herhaald."

Het gesprek met Dennis Peters kun je hier terugluisteren.


Cocky Drost over het belang van communicatie in je relatie

Ze zingt in vocalgroup Filiae, maar ze is ook deskundige op het gebied van relaties. Cocky Drost schoof maandagochtend aan in de studio van Groot Nieuws Radio. In haar praktijk spreekt ze wekelijks met stellen die vastlopen op de communicatie in de relatie. Cocky beantwoordde in Bij Jorieke vragen over dit onderwerp.

Volgens haar is comunicatie veel meer dan alleen praten met elkaar. "Sta je met elkaar in verbinding en ken je elkaars behoefte? Je begrepen voelen en onvoorwaardelijk geliefd voelen is erg belangrijk. Ruzie kan een symptoom zijn waarmee je wilt zeggen: ik wil jou echt zien, ik wil weten wat jou bezighoudt!"

"Ieder mens heeft gevoelens en wensen, dat is normaal. Als je dat altijd wegcijfert, zet je jezelf op de lagere plaats en zo ontneem je ook de ander om jou echt te leren kennen", vertelt Cocky Drost in Bij Jorieke.

Het gesprek met Cocky Drost kun je hier terugluisteren.


CIDI geschrokken van lijsten met Joodse Nederlanders

De Joodse organisatie CIDI is geschrokken van websites waar lijsten staan met Joodse Nederlanders. Onder andere op AltRechts.com verscheen zo'n lijst. Deze site is inmiddels offline. Het deed Roel Abraham van het CIDI denken aan tijden waarin lijsten werden opgesteld van mensen die op transport moesten, zo vertelde hij maandag op Groot Nieuws Radio.

De website is bedoeld om de Joodse invloed in Nederland en België in kaart te brengen. AltRechts.com riep ook mensen op hier aan mee te werken. Ook was er een foto van Hitler te zien op zijn geboortedag met de kop 'Er is een jarig, hoera, hoera'.

Het CIDI kreeg veel veronrustende telefoontjes en mailtjes binnen. Roel Abraham noemt de websites een schending van de vrijheid van Joden in Nederland. Hij vermoedt dat de site AltRechts.com door de makers zelf offline gehaald is.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


InSalvation lanceert nieuwe single 'Neon'

Geïnspireerd door Kolossenzen 3:10 brengt de band InSalvation maandag de single 'Neon' uit. "We zijn in Christus een nieuwe schepping. We zijn niet alleen geroepen om het licht op ons te laten schijnen, maar ook zelf ons licht te laten schijnen", zo legt Jafeth Bekx maandagmiddag uit in Backstage op Groot Nieuws Radio. Donderdag verschijnt de videoclip van 'Neon'.

Het nieuwe album zal muzikaal wat diverser zijn. Onder andere de liederen 'Fix My Eyes On You' en een Engelstalige versie van 'Vul Dit Huis Met Uw Glorie' komen op de CD te staan. Het album komt uit op 1 juni, vlak voordat Pinksterconferentie Opwekking van start gaat.

Het gesprek met Jafeth Bekx kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

Ook vluchtelingen herdenken op 4 mei?

We zijn verplicht aan de mensen die we op 4 mei herdenken, om niet alleen te denken aan hun overlijden, maar ook voor welke zaak ze overleden. Herdenken betekent terugdenken aan het verleden en je afvragen: doe ik nu nog waar zij voor stierven? Sta ik hun voetsporen? Met die gedachte start theoloog Rikko Voorberg de discussie over het ook herdenken van vluchtelingen op 4 mei.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Marianne Grandia danst in de regen

Vreugde vinden in God, juist als het in je leven stormt. Wat die vreugde is en hoe je daaruit kunt leven, juist op moeilijke momenten, daarover schrijft Marianne Grandia in haar nieuwe boek 'Dansen in de regen'. Open en eerlijk deelt ze haar eigen worstelingen op de verdrietige momenten in het leven. Dinsdag was Marianne te gast bij Jorieke.

2016 was voor Marienne een pittig jaar waarin ze drie keer werd opgenomen in het ziekenhuis. Ze beleefde spannende dagen, zeker toen bekend werd dat ze een longembolie had. Het jaar bracht haar veel, zoals veel gouden uren aan het vaderhart van God, zo vertelde ze dinsdagochtend in Bij Jorieke. Het gesprek met haar kun je hier terugluisteren.

Het boek 'Dansen in de regen' kun je bestellen via Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.


Als je partner je tiener emotioneel beschadigt

Wat moet je doen als je partner je tiener emotioneel beschadigt? Piet Mulder, gezinstherapeut bij De Hoop GGZ, zegt dat het belangrijk om daar met je partner over te praten. "Praat allereerst over wat dat met jouw vader- of moederhart doet", aldus Mulder dinsdagavond in De Dag Vandaag. Ook kun je iemand in vertrouwen nemen of je zorgen uiten tegen je tiener, zonder je partner af te vallen.

Emotionele beschadiging start vaak in de verkeringstijd van de partners, als je erachter komt dat de ander ook een schaduwkant heeft, een lelijke kant. "Als je kinderen dan in de pubertijd komen richting volwassenheid, als ze hun mondje roeren, hun eigen plek innemen, dan versterkt dat de moeilijke karakterkant van de vader of moeder."

"Als je ziet dat die wisselwerking ontstaat tussen een klagende, zeurende, een extreem controlerende moeder, dan zie je als vader: mijn jongen komt daarin tekort, hij wordt bekneld, hij krijgt geen ruimte." Volgens Mulder is het belangrijk om dan een moment te zoeken om daar over te praten met de ander, dat het lukt dat je man of vrouw daar naar luistert en dat je een gesprek daar over krijgt. Je moet je rug rechten en constateren dat er onrecht plaats vindt.

Het gesprek met Piet Mulder kun je hier terugluisteren.


Woensdag

"Doel preek is geen overdracht van kennis"

Het doel van prediking is geen overdacht van kennis, maar moet verandering zijn. Dat zegt Henk Stoorvogel, voorganger in de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ). "Op informatief en cognitief niveau kan een preek goed zijn, dat de exegese klopt, maar dan is de preek niet af. Dan vraagt het nog een aantal slagen om tot veranderkracht te komen."

Er zijn volgens Stoorvogel manieren om slecht te preken en goed te preken. "Je kunt mensen in slaap preken, maar ook wakker preken. Dat 'wakker preken', die opwekkende prediking, dat is de taak van de prediker", vertelt Stoorvogel woensdagochtend in De Nieuwe Morgen.

De preek is belangrijk, zo blijkt ook uit Amerikaans onderzoek onder 1500 mensen. Daaruit blijkt dat de preek de Bijbel moet uitleggen en dat het geloof tastbaar gemaakt moet worden voor het dagelijks leven. De preek is volgens dat onderzoek nog belangrijker dan de ontmoeting met andere christenen, de aanbidding of de kinderdienst.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


LEV opent Pinksterconferentie Opwekking

De band LEV opent op vrijdagavond 2 juni de Pinksterconferentie van Stichting Opwekking. Dat vertelt directeur Ruben Flach woensdagmiddag op Groot Nieuws Radio. Volgens hem kan deze band niet ontbreken in het jaar dat het thema 'Gods Geest geeft LEV' is. Over 30 dagen gaat de conferentie van start op het evenemententerrein bij Walibi World in Biddinghuizen.

LEV treedt tijdens de conferentie ook op in de studio van Groot Nieuws Radio, waar ze ook nummers van hun nieuwe album zullen spelen.

Wat betreft het programma is de Pinksterconferentie al helemaal voorbereid, aldus Flach. Komende week wordt op het terrein de eerste bouwkeet neergezet en kan het opbouwen van de tenten en de techniek beginnen. Stichting Opwekking wordt hierin bijgestaan door duizenden vrijwilligers.

Inmiddels hebben al ruim 17.500 kampeerders zich aangemeld. Volgens Ruben Flach is er nog zeker plek voor 4000 mensen op de campings.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

"Zoek de verbinding met andere culturen"

De Amsterdamse predikant Jan van der Meulen gaat met emeritaat. Een aantal jaar werkte hij voor de Ghanese presbyteriaanse kerk. In de protestantse traditie leerde Van der Meulen geloven 'met het hoofd', terwijl hij bij de Ghanese christenen leerde over de spontaniteit en de emotie van geloof. Toch houdt hij niet van stereotypering. "We moeten op zoek naar de verbinding, niet naar de verschillen."

Dat kan door als kerken samen dingen te doen, zoals gezamenlijke activiteiten en kerkdiensten.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

"Ballonnen schadelijk voor dieren en milieu"

Het kan een extra feestelijk gevoel geven, maar op het oplaten van heliumballonnen kan schadelijk zijn voor dieren en het milieu. Dat stelt Martine Vonk in haar column in het Reformatorisch Dagblad. "Mensen staan er niet bij stil dat zo'n ballon terugkomt in het milieu", vertelt ze vrijdagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

Vonk ziet dat er veel feestelijkheden zijn deze tijd, zoals Koningsdag, waarbij ook gekozen kan worden voor alternatieven die net zo feestelijk zijn. Zo kan er getrommeld worden op djembés, er kunnen vliegers opgelaten worden of met lichteffecten gespeeld worden.

Dieren kunnen de stukjes ballon in hun maag krijgen. Dat kan leiden tot verhongering. "Dat plastic vergaat niet in de maag. Op een gegeven moment izt er veel plastic in. Het dier heeft dan wel een vol gevoel, maar zit niet vol met eten", aldus Vonk. Ook kunnen de lintjes van de ballonnen om hun snavel verstrikt raken.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari