Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Deep Down (Walk Through Fire) (Acoustic)
Luister

Koop je producten met oog voor de medemens?

koffiemaandag 08 mei 2017 08:30

God wil dat we goed omgaan met onze schepping. Volgens Annemarthe Westerbeek, coördinator van Micha Nederland, betekent dat ook dat het consequenties heeft voor ons koopgedrag. "Doen we dat met oog voor onze medemens, met oog voor onze schepping? Met ons keuzegedrag in de supermarkt kunnen we vooroplopen als christenen", zo vertelt ze aan de start van de Fairtrade Week.

Nederlanders kopen steeds vaker fairtrade producten, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van Stichting Max Havelaar. Tien jaar geleden kocht 24 procent van de huishoudens fairtradeproducten. Vorig jaar lag dat percentage al op 69 procent. Ook breiden steeds meer winkels hun fairtrade-assortiment uit.

Annemarthe Westerbeek herkent de uitkomsten van dit onderzoek wel. Zo ziet ze bij de mensen waar ze thuis komt, dat ze vaker fairtradeproducten in huis hebben. Ook in de schappen van openbare gelegenheden en in restaurants ziet ze producten met het keurmerk, zoals fairtrade thee en suiker.

Nog altijd bestaat het idee dat deze producten duur zijn. Volgens Annemarthe Westerbeek klopt het dat fairtradeproducten een stukje duurder zijn, als is het grote prijsverschil wel veranderd. "Er zijn ook producten die je voor een goede prijs kan kopen. En het is ook een goede ontwikkeling dat je bij Lidl en Aldi fairtradeproducten kan kopen, ook naar de prijzen van die supermarkten."

Het kopen van fairtradeproducten geeft een signaal af aan supermarkten dat er behoefte is aan eerlijk ingekochte producten, stelt Westerbeek. Ook het in huis hebben van deze producten, geeft een signaal af aan de visite, zodat het onderwerp van gesprek kan zijn.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Shirley Kim

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari