Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Onderzoek naar Middeleeuwse liedboeken

manuscript-1245771dinsdag 09 mei 2017 13:30

Hoe zag de gemiddelde liedbundel in de Middeleeuwen eruit? Cécile de Morrée deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat religieuze en wereldse feesten, en de bijbehorende liederen, met elkaar versmolten waren. Pas later kwam er een scheiding tussen kerk en staat. Nu hebben veel feestdagen geen geestelijke functie meer, maar is de sociale functie nog wel behouden gebleven, zo vertelt De Morrée dinsdag in Sandwich.

Vroeger werden religieuze liederen veel breder in de maatschappij gezongen, maar ook andersom, dat religieuze aspecten terugkwamen in niet-christelijke feesten.

Volgens De Morrée helpt dit onderzoek om meer te weten te komen over onze identiteit: wie we nu zijn en willen zijn. Dit onderzoek helpt om de samenleving te kunnen vergelijken met hoe het vroeger was en daarmee langetermijnontwikkelingen te herkennen.

Cécile de Morrée keek naar de manier waarop de middeleeuwers liederen verzamelden in liedbundels. Vrijdag promoveert ze aan de Universiteit Utrecht. Het gesprek met haar kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / St. Mattox

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari