Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Michael W. Smith Miracles (Live) (Radio-Edit)
Luister

"Steun aan gezin kan mishandeling voorkomen"

broken-mirror-3-1317214dinsdag 09 mei 2017 18:30

Als je een gezin kent waar veel stress is of zorgen, waar ouders het moeilijk hebben met de opvoeding, doe dan geen stap achteruit, maar ga juist om ze heen staan en kijk waar je mensen kunt helpen. Die tip geeft kinder- en jeugdpsycholoog Annelies van Pelt van De Hoop ggz dinsdagavond op Groot Nieuws Radio. Uit onderzoek blijkt dat juist steun vanuit het netwerk rond een gezin een beschermde factor kan zijn tegen kindermishandeling.

"Doe het dan wel op zo'n manier dat ouders zich niet meteen aangevallen voelen, maar doe het vanuit een steunende houding. Dan kun je iets betekenen voor het kind", aldus Van Pelt in De Dag Van Vandaag.

Er zijn ongeveer zes vormen van kindermishandeling: fysieke en emotionele verwaarlozing, fysieke en emotionele mishandeling, seksueel misbruik en kindermishandeling als kind getuige is van huiselijk geweld. Er zijn geen recente cijfers over hoevaak kindermishandeling voorkomt. In 2010 kwam uit onderzoek naar voren dat drie procent van de kinderen te maken heeft met kindermishandeling.  Verwaarlozing komt dan het meest voor. De mishandeling gaat dan uit van ouders, van wie kinderen afhankelijk zijn om gevoed te worden, gekleed te worden en scholing ontvangen.

Hoe merk je kindermishandeling op? Volgens Annelies van Pelt is het moeilijk om het op te merken. Ook kinderen zullen niet zo snel vertellen dat papa geslagen heeft of dat mama vaak scheldt. "Je moet het uit gedragssignalen zien te halen, bijvoorbeeld kinderen die stil en teruggetrokken zijn. Ook kan het juist zijn dat kinderen heel druk worden. En kinderen kunnen schrikken van aanrakingen, of ze hebben blauwe plekken. Daar kun je ook op letten. En bij verwaarlozing: hoe is een kinder verzorgd? Zijn de kleren gewassen, de haren gekamd? En ruikt een kind fris?"

Als je het signaleert, kun je het beste met Veilig Thuis bellen, zo raadt Annelies van Pelt aan. Ook al heb je twijfel, je kunt naar dit nummer bellen zonder te noemen over welk kind je gaat en wat je eigen naam is. Je kunt aan hen je twijfel over een situatie voorleggen. Je kunt ook een vertrouwenspersoon aanspreken voor overleg.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Katherine Evans

« Terug

Deel via