Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Christine Denté Angels
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Christine Denté Angels
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Christine Denté Angels
Luister

"Zelfs luisteren naar roddels is zonde"

gossipdonderdag 11 mei 2017 07:55

"Als je luistert naar roddels over een ander, waar hij of zij niet bij is, ga je diegene niet langer zien door de ogen van God, maar door de ogen van de roddelaar." Dat zegt schrijver en voorganger Wilkin van de Kamp donderdagochtend in De Nieuwe Morgen. Hij ziet dat in de Bijbel dat zelfs het luisteren naar roddels 'zonde' wordt genoemd. Binnenkort verschijnt van zijn boek 'Roddelen doe ik niet'.

Roddelen is volgens Wilkin van de Kamp kwaadspreken over andere mensen achter hun rug om. Door Paulus wordt het in het rijtje gezet van hoogmoed, bitterheid, woede, vuile taal, liegen, boosaardigheid en woedeuitbarstingen. "De Bijbel is daar strenger in dan we ooit gedacht hebben", zegt Wilkin. "En niet voor niets, want roddel doet iets met je. Koning Salomo zegt: de woorden van de roddelaar glijden zachtjes je hart binnen en zetten zich vast in het gemoed van de toehoorder. Hoe kun je dan ooit oprecht contact hebben met degene over wie je hebt geroddeld of over wie de roddels gaan."

Wilkin van de Kamp heeft voor zichzelf een stelregel gemaakt. "Als ik met iemand over een ander spreek, wil ik zo over hem spreken alsof hij zelf deel uitmaakt van het gesprek."

"Als we geroddeld hebben, kunnen we God vergeving om vergeving vragen en Hem vertellen waarom ik niet meer wil roddelen. Geef mij inzicht in mijn manier ven spreken." Volgens Wilkin geeft de Bijbel ook aan dat mensen met een laag zelfbeeld graag naar roddels luisteren om zichzelf te kunnen vergelijken met anderen, om zich daardoor beter te voelen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Sanja Gjenero

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > mei