Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Chris Tomlin Is He Worthy
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chris Tomlin Is He Worthy
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

21:53 - 21:53 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Chris Tomlin Is He Worthy
Luister

Rooms-katholieken vereren de heilige Maria

mariadonderdag 11 mei 2017 13:30

Maria, de moeder van Jezus, staat deze maand centraal in de Rooms-katholieke kerk. Paus Franciscus geeft daar zaterdag speciale aandacht aan tijdens een mis in het Portugese Fatima. "Als iemand een godvruchtig leven heeft geleid en heeft meegebouwd aan het koninkrijk der hemelen her op aarde, dan is het Maria wel", zegt cultuurtheoloog Frank Bosman op Groot Nieuws Radio

Ook in Nederland is er speciale aandacht voor Maria tijdens een mis in de Onze-Lieve-Vrouwe-Sterre der Zee-basiliek in Maastricht. Door je te verbinden aan zo'n heilige, zeg je eigenlijk: ik wil mijn leven leiden zoals deze heilige, zo legt Frank Bosman uit in Sandwich.

Volgens Frank Bosman zit er verschil tussen aanbidding en verering van heiligen. "Aanbidding komt alleen God toe: God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Daarnaast heeft de Rooms-katholieke kerk een batterij aan heiligen, kerkleraren, maagden, martelaren en engelen. Die aanbidden we niet, maar vereren we wel."

Bosman vergelijkt de katholieke heiligenverering zoals voetballers 'voetballen in de geest van Johan Cruijff'. Of 'politici die politiek bedrijven in de geest van Willem Drees'. "Dat heeft de Rooms-katholieke kerk ook. Je kunt zeggen: ik wil leven in de geest van de heilige Franciscus van Assisi", aldus Bosman. "Je moet het zo zien: er zijn een groot aantal figuren in de christelijke traditie geweest die op een speciale manier de christelijke deugd beoefend hebben of meegebouwd hebben aan het koninkrijk der hemelen. Het zijn voorbeeldfiguren waar je je aan kan spiegelen of optrekken." Uiteindelijk zijn we allemaal geroepen tot heiligheid, zo legt Bosman uit. 

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Alberto Ramirez

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > mei