Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Alisa Turner Only My Jesus
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Alisa Turner Only My Jesus
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Alisa Turner Only My Jesus
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week19

week19_2017vrijdag 12 mei 2017 18:30

In de laatste week vanuit de oude studio van Groot Nieuws Radio hadden we onder andere aandacht voor de Wereldvreemd-tour van Trinity en Elly & Rikkert. Ook spraken we over gebed, roddelen en kindermishandeling. Afgelopen week een gesprek gemist? Het beste van afgelopen week kun je hier terugluisteren!

Maandag

Koop je producten met oog voor de medemens?

God wil dat we goed omgaan met onze schepping. Volgens Annemarthe Westerbeek, coördinator van Micha Nederland, betekent dat ook dat het consequenties heeft voor ons koopgedrag. "Doen we dat met oog voor onze medemens, met oog voor onze schepping? Met ons keuzegedrag in de supermarkt kunnen we vooroplopen als christenen", zo vertelt ze aan de start van de Fairtrade Week.

Nederlanders kopen steeds vaker fairtrade producten, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van Stichting Max Havelaar. Tien jaar geleden kocht 24 procent van de huishoudens fairtradeproducten. Vorig jaar lag dat percentage al op 69 procent. Ook breiden steeds meer winkels hun fairtrade-assortiment uit.

Annemarthe Westerbeek herkent de uitkomsten van dit onderzoek wel. Zo ziet ze bij de mensen waar ze thuis komt, dat ze vaker fairtradeproducten in huis hebben. Ook in de schappen van openbare gelegenheden en in restaurants ziet ze producten met het keurmerk, zoals fairtrade thee en suiker.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Trinity en Elly & Rikkert op Wereldvreemd-tour

Vorige week namen Jorieke en Thijs een kijkje in het artiestenbestaan van Trinity en Elly & Rikkert tijdens hun Wereldvreemd-tour. Zowel Elbert Smelt als Elly Zuiderveld ontdekten dat ze 'wereldvreemd' waren. Voor Elbert was dat het moment dat hij als zendelingskind terugkwam in Nederland. "In het land waar ik vandaan kom, was ik het enige witte jochie. En hier voel ik me toch meet Peruaan dan ik dacht."

Elly & Rikkert Zuiderveld worden nu soms nog wel eens hippies genoemd. Elly: "Je bent wereldvreemd als je niet past in deze maatschappij, in deze opgefokte materiële maatschappij waarin het iedereen gaat om 'ikke, ikke, ikke'. Je wordt ertoe verleid om ook zo te denken. En dan denk je: ik wil hier niet aan meedoen, ik wil niet met de massa mee." Elly en Elbert voelen zich meer inwoners van het koninkrijk van God "Dat is overal. Dan ontmoet je overal mensen die daar bij horen, die je broers en zussen zijn", zegt Elly.

Hoe komt het dat het muzikaal zo goed klikt tussen Trinity en Elly & Rikkert? Elbert: "Ten diepste zijn we troubadours. We zijn niet van die conservatoriummuzikanten die met nootjes bezig zijn, maar we houden van simpele liedjes en om die goed te brengen. We gaan voor de vibe in de zaal, dat gevoel." Elly: "We zijn contactmakers. Muziek is de wagen waarop de tekst komt binnenrijden. Bij Trinity is dat een sportwagen, bij ons is dat inmiddels een rollator."

De uitzending kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

"Neem elke dag 2 minuten de tijd voor gebed"

Het maakt een enorm verschil of je even de tijd neemt voor gebed, dan dat je helemaal niks doet. Dat zegt internetpastor Nicolaas Sintobin dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio. "Al bid je maar twee minuutjes per dag. Als je dat regelmatig doet, maakt dat verschil van de kwaliteit van je verbondenheid met God." Volgens de jezuïet heeft iedereen de mogelijkheid om twee minuten vrij te maken per dag.

In die twee minuten hoef je eigenlijk niet zoveel te doen, denkt Sintobin. "Het is belangrijk om de stilte in te gaan, dat je stil valt. Je kan iets zeggen, maar je kan net zo goed niks zeggen. Iets wat mij helpt als ik weinig tijd heb is om even stil te vallen en dan God te danken." Als Sintobin het gebed nalaat, dan mist hij "de zuurstof" in zijn leven.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Verrijking van de kerk door andere culturen

Wat kunnen we leren van christenen uit andere culturen en landen, en hoe kan dit een verrijking zijn voor onze eigen geloofsbeleving? En hoe benader je moslims op een uitnodigende manier? Rien van der Toorn is als niet-westerse socioloog continu met deze vragen bezig. Hij traint onder andere kerken om goed om te gaan met andere culturen. Dinsdagochtend was Rien te gast in Bij Jorieke op Groot Nieuws Radio.

Rien van der Toorn is getrouwd met een Iraanse vrouw en weet dus uit eigen ervaring hoe je in je huwelijk tegen culturele uitdaging aan kan lopen, en ook hoe je die kan overwinnen.

Het gesprek met Rien kun je hier terugluisteren.


Onderzoek naar Middeleeuwse liedboeken

Hoe zag de gemiddelde liedbundel in de Middeleeuwen eruit? Cécile de Morrée deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat religieuze en wereldse feesten, en de bijbehorende liederen, met elkaar versmolten waren. Pas later kwam er een scheiding tussen kerk en staat. Nu hebben veel feestdagen geen geestelijke functie meer, maar is de sociale functie nog wel behouden gebleven, zo vertelt De Morrée dinsdag in Sandwich.

Vroeger werden religieuze liederen veel breder in de maatschappij gezongen, maar ook andersom, dat religieuze aspecten terugkwamen in niet-christelijke feesten.

Volgens De Morrée helpt dit onderzoek om meer te weten te komen over onze identiteit: wie we nu zijn en willen zijn. Dit onderzoek helpt om de samenleving te kunnen vergelijken met hoe het vroeger was en daarmee langetermijnontwikkelingen te herkennen.

Cécile de Morrée keek naar de manier waarop de middeleeuwers liederen verzamelden in liedbundels. Vrijdag promoveert ze aan de Universiteit Utrecht. Het gesprek met haar kun je hier terugluisteren.


"Steun aan gezin kan mishandeling voorkomen"

Als je een gezin kent waar veel stress is of zorgen, waar ouders het moeilijk hebben met de opvoeding, doe dan geen stap achteruit, maar ga juist om ze heen staan en kijk waar je mensen kunt helpen. Die tip geeft kinder- en jeugdpsycholoog Annelies van Pelt van De Hoop ggz dinsdagavond op Groot Nieuws Radio. Uit onderzoek blijkt dat juist steun vanuit het netwerk rond een gezin een beschermde factor kan zijn tegen kindermishandeling.

"Doe het dan wel op zo'n manier dat ouders zich niet meteen aangevallen voelen, maar doe het vanuit een steunende houding. Dan kun je iets betekenen voor het kind", aldus Van Pelt in De Dag Van Vandaag.

Als je het signaleert, kun je het beste met Veilig Thuis bellen, zo raadt Annelies van Pelt aan. Ook al heb je twijfel, je kunt naar dit nummer bellen zonder te noemen over welk kind je gaat en wat je eigen naam is. Je kunt aan hen je twijfel over een situatie voorleggen. Je kunt ook een vertrouwenspersoon aanspreken voor overleg.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

"Hij wil graag dat we komen zoals we zijn"

De geboden die mensen gemaakt hebben, zoals het gebod om nette kleding te dragen in de kerk, doen afbreuk aan Gods koninkrijk. Dat zegt de 31-jarige Tim van Dijl, die op CIP.nl een artikel schreef over de keer dat hij door een vrouw werd aangesproken over zijn kleding. Hij mocht spreken in een evangelische gemeente, waar hem de vraag werd gesteld of hij deze kleren ook aan zou doen bij de koningin.

Tim had een gekleurd overhemd, een spijkerbroek en nette schoenen aangetrokken die zondag. De gedachte van je net kleden als je naar de koning gaat, vindt Tim eenzijdig. "Ik heb haar gezegd: als ik bij de koningin zou langsgaan, zou ik zeker nette kleren aantrekken, tenzij de koningin ook tegelijkertijd mijn moeder is. God is mijn Koning, maar Hij is tegelijkertijd ook mijn Vader. Als ik naar mijn Vader ga, trek ik ook geen pak aan. (...) Hij wil graag dat we komen zoals we zijn", aldus Tim van Dijl woensdagochtend op Groot Nieuws Radio.

Het gesprek met Tim van Dijl kun je hier terugluisteren.


"Wijs transgenders niet af, maar zoek contact"

Het is belangrijk dat kerken zich laten voorlichten over genderdysforie. Dat ze transgenders niet afwijzen, maar contact zoeken. Dat zegt Marc ten Brink, predikant van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt en vrijwilliger bij een patiëntenorganisatie die zich inzet voor mensen met vragen rondom hun genderidentiteit. Sinds de invoering van de transgenderwet in 2014 is het aantal geslachtswijzigingen gestegen.

Het Sociaal en Cultuur Planbureau (CPB) kwam met cijfers daarover. In de periode 2007 tot 2014 wijzigden in totaal 80 mensen hun geslachtsregistratie. In 2015 was er sprake van 770 wijzigingen van geslachtsregistraties.

Kerken moeten daar volgens Ten Brink onbevangen en open mee omgaan. Het uitgangspunt van Ten Brink is dat genderdysforie er is, dat je daar niet om heen kunt. "Het is belangrijk om daar op een goede manier mee om te gaan. Voor mij staat voorop: liefdevolle aanvaarding, een luisteren door en goede begeleiding."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

"Zelfs luisteren naar roddels is zonde"

"Als je luistert naar roddels over een ander, waar hij of zij niet bij is, ga je diegene niet langer zien door de ogen van God, maar door de ogen van de roddelaar." Dat zegt schrijver en voorganger Wilkin van de Kamp donderdagochtend in De Nieuwe Morgen. Hij ziet dat in de Bijbel dat zelfs het luisteren naar roddels 'zonde' wordt genoemd. Binnenkort verschijnt van zijn boek 'Roddelen doe ik niet'.

Roddelen is volgens Wilkin van de Kamp kwaadspreken over andere mensen achter hun rug om. Door Paulus wordt het in het rijtje gezet van hoogmoed, bitterheid, woede, vuile taal, liegen, boosaardigheid en woedeuitbarstingen. "De Bijbel is daar strenger in dan we ooit gedacht hebben", zegt Wilkin.

Wilkin van de Kamp heeft voor zichzelf een stelregel gemaakt. "Als ik met iemand over een ander spreek, wil ik zo over hem spreken alsof hij zelf deel uitmaakt van het gesprek."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Pascalle Laban in Bij Jorieke over scheiden

Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een scheiding. De impact op de betrokkenen, eventuele kinderen en de omgeving is groot. Maar toch is het vaak een lastig thema om over te praten. Relatiecoach Pascalle Laban weet hoe het is om als kind een scheiding mee te maken. Zelf is ze ook gescheiden en heeft ze opnieuw de liefde gevonden. Donderdag was ze te gast in Bij Jorieke.

Het gesprek met Pascalle Laban kun je hier terugluisteren.

Toen Pascalle tijdens haar eerste huwelijk graag wilde praten, maar geen gehoor vond, is ze als vrijwilliger aan de slag gegaan bij de nazorg van de EO. Zo is Pascalle in het coachingsvak gerold. Als coach ervaart ze dat ze recht van spreken heeft, als ze mensen helpt die gescheiden zijn.

"Vanuit het pastoraat hoef je geen gebroken been te hebben om iemand te kunnen helpen. Maar bij dit onderwerp helpt het enorm als je niet vanuit je positieve status van gelukkig getrouwd iemand moet helpen. Je zou je dan niet heel snel begrepen voelen."


Rooms-katholieken vereren de heilige Maria


Maria, de moeder van Jezus, staat deze maand centraal in de Rooms-katholieke kerk. Paus Franciscus geeft daar zaterdag speciale aandacht aan tijdens een mis in het Portugese Fatima. "Als iemand een godvruchtig leven heeft geleid en heeft meegebouwd aan het koninkrijk der hemelen hier op aarde, dan is het Maria wel", zegt cultuurtheoloog Frank Bosman op Groot Nieuws Radio

Ook in Nederland is er speciale aandacht voor Maria tijdens een mis in de Onze-Lieve-Vrouwe-Sterre der Zee-basiliek in Maastricht. Door je te verbinden aan zo'n heilige, zeg je eigenlijk: ik wil mijn leven leiden zoals deze heilige, zo legt Frank Bosman uit in Sandwich.

Volgens Frank Bosman zit er verschil tussen aanbidding en verering van heiligen. "Aanbidding komt alleen God toe: God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Daarnaast heeft de Rooms-katholieke kerk een batterij aan heiligen, kerkleraren, maagden, martelaren en engelen. Die aanbidden we niet, maar vereren we wel."

Bosman vergelijkt de katholieke heiligenverering zoals voetballers 'voetballen in de geest van Johan Cruijff'. Of 'politici die politiek bedrijven in de geest van Willem Drees'. "Dat heeft de Rooms-katholieke kerk ook. Je kunt zeggen: ik wil leven in de geest van de heilige Franciscus van Assisi", aldus Bosman. "Je moet het zo zien: er zijn een groot aantal figuren in de christelijke traditie geweest die op een speciale manier de christelijke deugd beoefend hebben of meegebouwd hebben aan het koninkrijk der hemelen. Het zijn voorbeeldfiguren waar je je aan kan spiegelen of optrekken." Uiteindelijk zijn we allemaal geroepen tot heiligheid, zo legt Bosman uit. 

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

Hoofdrol voor predikant in nieuwe film

De film 'Hier ben ik' over de Bloemendaalse predikant Ad van Nieuwpoort gaat zondag in premiere in Haarlem. Lang aarzelde hij of hij mee moest doen aan het project, omdat zijn vak als predikant ook iets vertrouwelijks heeft. Een vriend haalde hem over, omdat Van Nieuwpoort altijd vol passie bezig is om de relevantie van het bijbelverhaal in deze tijd over het voetlicht te brengen. Van nee zeggen, zou hij spijt krijgen.

De interesse van de filmmakers was gewekt, toen Van Nieuwpoort nog predikant was op de Amsterdamse Zuidas. Ze waren verrast door de combinatie van dominee zijn en werken in een zakengebied, te midden van bankiers en advocaten. "Ze had een beeld van een predikant die hel en verdoemenis preekt op de kansel, maar ik ben een dominee die het gesprek aangaat met de mensen van deze tijd. Dat fascineerde haar."

In de film gaat Van Nieuwpoort in gesprek met mensen die worstelen met het leven. Zo komt een vrouw in beeld die gescheiden is en daar mee worstelt. Ook een jong echtpaar met een volle agenda is voor de camera gehaald. Tussendoor verschijnt dominee Ad van Nieuwpoort, die zoekt naar de hedendaagse betekenis van het verhaal van Abraham, die zijn vaderland verlaat. Dat Bijbelverhaal vormt de rode draad door de film.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari