Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

"Zwakste schakel in cybersecurity zijn wij"

webbrowserdinsdag 16 mei 2017 07:55

"De zwakste schakel in cybersecurity zijn mensen", zegt techpastor Anre Hulstein. "Het is hetzelfde als je wil dat je spullen in huis blijven staan, dan doe je de deur op slot. Als je de deur wijd open laat staan, dan kun je wachten tot het gestolen wordt." Volgens Hulstein worden er nog te vaak wachtwoorden gebruikt die niet veilig zijn of worden er op links in fishing mails geklikt.

Afgelopen weekend was er een wereldwijde aanval van gijzelsoftware. Op computerschermen kwam een mededeling dat de inhoud pas weer werd vrijgegeven als er een bedrag betaald werd. Met deze zogenaamde ransomware wordt een bedrag tussen de 100 en 400 dollar gevraagd, waarna de computer weer vrij wordt gegeven.

Er is volgens Hulstein sprake van een cyberaanval op het moment dat je de controle verliest over je systeem. De hacker neemt een stukje controle over je computer of je online identiteit over, zonder dat je daar om gevraagd hebt. Een onveilig wachtwoord vormt een risico. "Veel mensen gebruiken wachtwoorden die niet bijzonder veilig zijn. Dat je je trouwdatum gebruikt of een combinatie van de achternaam van je vrouw met de trouwdatum. Daar wordt je niet vrolijk van. Zelfs ict-mensen die ik tegenkom, leveren nieuwe accounts op het het wachtwoord Welkom01!. Dat is bedroevend."

Ook moet je niet klikken op links in mailtjes van banken, dat is de bekendste vorm van 'fishing mails'. Hulstein: "In alle gevallen is het handig om na te gaan of de organisatie waar je gegegeven invult, legitiem is. De meeste banken sturen geen linkjes. Je moet zelf naar de site van de bank gaan en daar inloggen."

Hulstein komt bij kerken nog weinig serieuze bewustwording tegen op het vlak van cybersecurity. "Dat is jammer, want ook kerken hebben ongelooflijk veel informatie over leden, over pastorale trajecten, over financiële steun die ze geven aan mensen en organisaties. Dat blijft kwetsbaar, zeker als daar een online component aan vast zit."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Philippe Ramakers

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > mei