Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Herkenbare worstelingen voor tieners in '13 Reasons Why'

13reasonswhywoensdag 17 mei 2017 08:30

De serie '13 Reasons Why' over 13 redenen om zelfmoord te plegen, is erg populair onder jongeren. De 17-jarige Hannah Baker gaat zich door 13 afleveringen heen steeds eenzamer voelen. Uiteindelijk wordt expliciet in beeld gebracht dat ze zelfmoord pleegt. Stichting Chris brengt vanaf woensdag elke dag een tip voor opvoeders om bij elke aflevering een gesprek te kunnen beginnen met tieners en jongeren.

Er is ook kritiek op de serie, vanwege die expliciete zelfmoordscene. Deskundigen vrezen voor kopieergedrag. Zou je daarom deze serie gewoon niet moeten kijken? Evertine Krabbe van Stichting Chris zegt dat tieners worstelen met de gedachten en gevoelens die in de serie voorbij komen. Naast het worstelen met zelfmoord, is er ook aandacht voor pesten, het omgaan met relaties, seksuele ontwikkeling en identiteit.

Krabbe: "Op het moment dat je het daar niet over wil hebben, wordt die worsteling groter. Het is ontzetend van belang om de thema's, die in deze serie zo herkenbaar en duidelijk gepresenteerd worden, onder de aandacht te brengen van opvoeders."

De eerste tip van Stichting Chris gaat over sexting. "Sexting is meer dan alleen het versturen van een naakfoto. Er zit een behoefte achter van een tiener, om gezien te worden of bevestiging te krijgen. Veroordeel dat niet te hard, maar ga op zoek naar wat daar achter zit", vertelt Krabbe. Meer info vind je op de website van Chris.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Bekijk hier een trailer van 13 Reasons Why:

Beeld: Netflix / screenshot uit trailer

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari