Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Lauren Daigle O Holy Night
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lauren Daigle O Holy Night
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:53 - 22:53 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Lauren Daigle O Holy Night
Luister

"Weinig onderwijs in traditionele kerk over de Heilige Geest"

hansmaat_sqmaandag 22 mei 2017 11:55

Op weg naar Pinksteren gaat het komende weken veel over de Heilige Geest. De één is er vol van, de ander wat minder. Hans Maat, directeur van het Evangelisch Werkverband, praat vaak over het werk van de Geest. "Dat beeld roep je misschien wel op als je een bepaalde eenzijdigheid in de kerk of theologie probeert te corrigeren. Ik hang soms aan de andere kant van de boot om dat recht te trekken."

Want Hans Maat komt veel christenen tegen in traditionele kerken waar over het algmeen weinig onderwijs over het werk van de Geest wordt gegeven, zo vertelt hij maandag in Bij Jorieke. "Daar heeft vanuit de traditie de Geest vooral de functie om ons te verdiepen in het woord. Maar de Heilige Geest is ook die vriendelijke helper die je helpt in moeilijke dingen, Hij is heel dicht bij je en Hij vervangt de Here Jezus die bij zijn Vader woont."

Hans Maat: "Ik denk dat de Heilige Geest erop uit is om je te helpen om vooral anderen te dienen. De Geest spreekt in ons binnenste en vertelt wat we mogen doen. Hij kan je gaan helpen in de werken die God voor jou heeft voorbereid. En dat is voor ons allemaal uniek. Voor jou is dat anders dan voor mij. Dat wil ik christenen leren: dat we zoveel kunnen betekenen voor de mensen om ons heen. De Geest is liefde in actie!"

Toen Hans zich meer op het werk van de Heilige Geest ging richten, ging er voor hem een soort sluier vanaf. Mensen werden meer geraakt door preken heen en vroegen om gebed. "Ik heb heel lang gewerkt met mijn eigen kracht, mogelijkheden en talenten. Nu ben ik met het koninkrijk van God bezig, daarvoor was ik denk ik vooral bezig mijzelf te vestigen."

Op Hemelvaartsdag houdt het Evangelisch Werkverband, de organisatie waar Hans Maat voor werkt, het Vernieuwingsfestival in Veenendaal. Het thema is dit jaar 'Open Hemel'. Sprekers zijn onder andere Jan Pool, Jelle de Kok en Hans Maat.

Het gesprek is niet meer beschikbaar om terug te luisteren.

« Terug

Deel via