Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Adem Project Adem Van Het Leven
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Adem Project Adem Van Het Leven
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Adem Project Adem Van Het Leven
Luister

Wat is koninklijk eten volgens Rian de Koning?

Rian de Koningdonderdag 18 mei 2017 11:55

Met voeding zijn we allemaal dagelijks bezig. Maar er zijn ook excessen, veel mensen worstelen met wat gezonde voeding is en hoe je als christen wel of niet gebruik kan maken van voeding die kunstmatig is gefabriceerd. Hoe heeft God eten bedoeld? En wat zijn bijbelse richtlijnen over voeding? Rian de Koning is voedingsconsulente en schreef twee boeken over dit thema.

De interesse voor voeding begon bij Rian toen ze zelf veel was afgevallen. "Wat ik daarvan geleerd heb, wilde ik graag doorgeven aan anderen", zo vertelde ze donderdagcohtend in Bij Jorieke. "Ik was zelf te zwaar. Mensen zeiden tegen me: Nu eet je zeker minder? Maar ik ben juist beter gaan eten, en meer en daardoor kon mijn lichaam het beter verwerken."

Een gewichtsconsulent is bedoeld voor gezonde mensen, een diëtist is voor mensen die en ziekte hebben, zo stelt Rian de Koning. "Mensen die naar mij toekomen, willen afvallen. Ikd acht dat ik me alleen op voeding zou richten, maar je kunt niet om de psyche heen."

Eten speelde altijd een grote rol in het leven van Rian de Koning. "Ik ben er altijd mee bezig. Het zit al vanaf mijn tiende jaar tussen de oren toen ik met mijn moeder mee ging naar de diëtiste. Ik ben altijd wel bezig met wat ik in mijn mond stop."

Wanneer wordt eten een afgod? Rian de Koning: "Ik zeg altijd: ik gebruik geen suiker meer omdat ik verslaafd was aan suiker. Mensen zeggen vaak dat ze niet verslaafd zijn, maar dan zeg ik: dan moet je het een maand niet gebruiken, en dan snakken ze er vaak heel erg naar. Alles wat belangrijker is dan de Here God is een afgod."

"Het heeft me wel verbaasd hoeveel er in de Bijbel te vinden is over voeding en hoe we daarmee omgaan. In de kerk zijn we vooral gericht op het geestelijke gericht en minder op het lichamelijke. Ik heb mijn Bijbel gepakt en alles onderstreept wat er in staat over voeding. Dat bleek heel veel te zijn! Wat me echt heeft verrast,is het paradijsvoedsel: groente, fruit en noten. De wetenschap is het overal over eens maar zeggen hierover allemaal: dat is prima. Dat vind ik de mooiste wijsheid. De schijf van vijf moet steeds aangepast worden maar de Thora die klopt nog steeds!

De boeken van Rian zijn hier te bestellen.

Het gesprek is niet meer beschikbaar om terug te luisteren.

« Terug

Deel via