Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Hillsong None But Jesus
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Hillsong None But Jesus
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Hillsong None But Jesus
Luister

"Rechtse partijen veroordeeld tot regering met ChristenUnie"

Gert-Jan Segers (ChristenUnie)donderdag 18 mei 2017 07:55

Gaat de ChristenUnie aanschuiven aan de onderhandelingstafel? Dat is de vraag nu de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn vastgelopen. Volgens politicoloog André Krouwel heeft de ChristenUnie de vergaderingen goed benut en staat allang op papier wat ze graag willen binnenhalen bij een kabinetsformatie. VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn wel veroordeeld om samen met de ChristenUnie te gaan regeren.

Maar de ChristenUnie zal haar huid duur verkopen en niet zomaar akkoord gaan, vertelt Krouwel in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio. De partij zal belangrijke beleidscompromissen eisen. Krouwel ziet dat de partijen diametraal tegenover elkaar staan, bijvoorbeeld op gebied van ethische kwesties. Toch staat de ChristenUnie het dichtst bij de rechtse partijen, aldus Krouwel.

Het wordt volgens Krouwel ingewikkeld om een andere regering te krijgen. Zo wil niemand met de PVV van Geert Wilders reageren. De Partij van de Arbeid si zo hard tegen de grond geslagen, die staan niet te springen om aan een regering deel te nemen. En met GroenLinks kunnen de drie partijen het niet mee vinden. De SP heeft regeren met de VVD uitgesloten.

Al direct na de verkiezingen werd volgens Krouwel duidelijk dat de rechtse partijen wilden praten met de ChristenUnie. De ChristenUnie gaf aan dat ze eerst met de winnaars moesten praten, voordat zij in beeld zouden komen.

Een coalitie met VVD, D66, CDA en ChristenUnie heeft slechts een meerderheid van 1 zetel in zowel de Tweede Kamer als Eerste Kamer.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: ChristenUnie / Anne-Paul Roukema

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > mei