Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Doorbrekers Worship God Van Wonderen
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Doorbrekers Worship God Van Wonderen
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:49 - 22:49 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Doorbrekers Worship God Van Wonderen
Luister

"Schuld is voor veel mensen niet altijd gezond"

Mattias Rouwvrijdag 19 mei 2017 18:55

'Zonderschuld' is het nieuwe boek van theoloog Mattias Rouw waarin hij, net als de woestijnvaders, op een andere manier kijkt naar het begrip 'zonde en schuld'. "Schuld is iets wat iemand teneerdrukt, bij schuld ontstaat vaak schaamte. Dan krijg je een beweging die juist van God af gaat", vertelt Mattias vrijdagmiddag bij Marien in De Dag Van Vandaag.

De vroege christenen hadden andere, positievere ideeën over schuld dan we vandaag de dag hebben. Zo werd zonde gezien als een ziekte of verwonding waar je aan lijdt of iets dat je overkomt. In dat model kun je naar een plek toe waar je geheeld wordt, je kan er iets aan doen. "Het begrip schuld is niet zo praktisch. Als je zegt: ik lijd ergens aan, dan kun je de remedie van de arts volgen. Als je heel hoogmoedig bent, dan kun je daarmee aan de slag. "Schuld is voor veel mensen, en ook voor mij, niet altijd gezond."

Het voorwoord van het boek 'Zonderschuld' werd geschreven door therapeut Michelle van Dusseldorp. Haar patiënten leert ze contact te maken met zichzelf. Maar dat durven ze niet, ze zijn slecht en tot niets in staat, denk ze. Mattias Rouw: "Hoe kun je dan zo iemand leren echt mens te zijn, als je niet van jezelf kan houden. Jezus zei: Je moet je naaste liefhebben als jezelf. Als je zelf alleen maar in haat en schuld leeft, hoe zit het dan met je medemens?"

Het gesprek met Mattias Rouw kun je hier terugluisteren.

Je kunt het boek Zonderschuld bestellen via Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Facebookpagina Mattias Rouw

« Terug

Deel via