Nu op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Elly & Rikkert Jezus Is De Goede Herder
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week20

week20_2017vrijdag 19 mei 2017 18:30

Deze week zijn we verhuisd naar onze nieuwe studio in het centrum van Veenendaal. In de programma's hadden we aandacht voor cybersecurity, het Heilig Avondmaal, christenvervolging in Noord-Korea en de serie '13 Reasons Why'. Heb je een gesprek gemist afgelopen week? Luister het hier terug!

Maandag

"Kerk moet ruimte geven aan twintigers"

De kerk moet meer ruimte geven aan twintigers, de millennials. Dat zegt IFES-studentenpastor Maarten Vogelaar. Volgens hem is het juist voor twintigers belangrijk om ruimte te krijgen om te doen wat ze belangrijk vinden. "Ze kiezen in hun leven heel zorgvuldig waar ze zich voor in willen zetten. Ze zijn zich bewust van een wereld vol mogelijkheden, en willen graag goede keuzes maken."

De kerk is één van die keuzes waar twintigers zich voor kunnen inzetten. "Maar dan moet de kerk wel relevant zijn", aldus Vogelaar op Groot Nieuws Radio.

Op een congres van IFES zei Vogelaar dat twintigers de kerk niet relevant, onlogisch en onbegrijpelijk vinden. Hij betwijfelt over de kerk wel wervingskracht heeft voor deze generatie. In het studentenpastoraat merkt hij ook dat de kerk weinig te bieden heeft aan studenten met een burn-out, depressie of gevoelens voor eenzaamheid.

Het gesprek kun je hier beluisteren.


Nieuwe studio Groot Nieuws Radio geopend

Maandagochtend is de nieuwe radiostudio van Groot Nieuws Radio officieel in gebruik genomen. Het programma 'Bij Jorieke' was als eerste vanuit de Troubadour in Veenendaal te horen en stond volledig in het teken van 'opnieuw beginnen'. De nieuwe plek van Groot Nieuws Radio biedt meer ruimte om luisteraars en (muzikale) gasten te ontvangen. Bekijk hier een impressie van de opening.

Tim Hendriks was de laatste die mocht uitzenden vanuit de oude studio. In Blessings was Henk Dik te gast. Al jaren is hij enorm betrokken bij Groot Nieuws Radio. Hij sprak in de laatste minuten in de oude studio een gebed uit. Het fragment kun je hier beluisteren.

Jorieke Fredrikze nam na het nieuws het stokje over. Het overschakelmoment kun je hier beluisteren.


Dinsdag

"Zwakste schakel in cybersecurity zijn wij"

"De zwakste schakel in cybersecurity zijn mensen", zegt techpastor Arne Hulstein. "Het is hetzelfde als je wil dat je spullen in huis blijven staan, dan doe je de deur op slot. Als je de deur wijd open laat staan, dan kun je wachten tot het gestolen wordt." Volgens Hulstein worden er nog te vaak wachtwoorden gebruikt die niet veilig zijn of worden er op links in fishing mails geklikt.

Afgelopen weekend was er een wereldwijde aanval van gijzelsoftware. Op computerschermen kwam een mededeling dat de inhoud pas weer werd vrijgegeven als er een bedrag betaald werd. Met deze zogenaamde ransomware wordt een bedrag tussen de 100 en 400 dollar gevraagd, waarna de computer weer vrij wordt gegeven.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Verstrikt raken in occultisme en zelfbeschadiging

Door misbruik in haar jeugd en een opvoeding met een strenge straffende God, groeide Esmèralda op in een wereld van blowen, occultisme, ongezonde eetpatronen en zelfbeschadiging. Alles om maar niet aan de geestelijke pijn te hoeven denken die ze met zich meedroeg. Lange tijd dacht ze dat ook God haar niet waardevol vond en een persoonlijke relatie onmogelijk was.

Esmèralda kwam terecht bij De Hoop en koos daar voor God. Ze besloot zichzelf met de ogen van Jezus te gaan zien. Een lange weg van herstel volgde, waarin ook oude banden hersteld werden.

Dinsdagochtend was Esmèralda te gast in Bij Jorieke op Groot Nieuws Radio. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

Kun je het Heilig Avondmaal ook thuis vieren?

In de ene kerk gebeurt het een aantal keer per jaar, in andere gemeentes staat het brood en de wijn elke week klaar. Maar mag je het Heilig Avondmaal ook thuis vieren? Zeker weten, zegt Henk Medema in het Nederlands Dagblad waar het gaat over de vraag of er dan een ambtsdrager bij moet zijn. Als je alleen het avondmaal in de kerk viert, laat je je beperken, zo reageert Medema op Groot Nieuws Radio.

Henk Medema herinnert zich een situatie waarin hij met zendelingen sprak, bad en zong. Toen kwam het idee op om het avondmaal te vieren. 'Dat paste zo in het naderen van de Here Jezus. In het moment dat we elkaar aankeken, het brood namen, de wijn dronken, toen was Hij er. Dat geeft je een rilling over je rug."

Dat er een ambtsdrager bij de viering van het Heilig Avondmaal moet zijn, vindt Medema een vreemde gedachte. Het gesprek met hem kun je hier terugluisteren.


Herkenbare worstelingen voor tieners in '13 Reasons Why'

De serie '13 Reasons Why' over 13 redenen om zelfmoord te plegen, is erg populair onder jongeren. De 17-jarige Hannah Baker gaat zich door 13 afleveringen heen steeds eenzamer voelen. Uiteindelijk wordt expliciet in beeld gebracht dat ze zelfmoord pleegt. Stichting Chris brengt vanaf woensdag elke dag een tip voor opvoeders om bij elke aflevering een gesprek te kunnen beginnen met tieners en jongeren.

Evertine Krabbe van Stichting Chris zegt dat tieners worstelen met de gedachten en gevoelens die in de serie voorbij komen. Naast het worstelen met zelfmoord, is er ook aandacht voor pesten, het omgaan met relaties, seksuele ontwikkeling en identiteit. "Op het moment dat je het daar niet over wil hebben, wordt die worsteling groter. Het is ontzetend van belang om de thema's, die in deze serie zo herkenbaar en duidelijk gepresenteerd worden, onder de aandacht te brengen van opvoeders."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

Afscheid Geesje Werkman van Kerk in Actie

"In de ontmoetingen met de vreemdeling, de arme, de zieke, daar is God aanwezig. Ik zou willen dat kerken zich vaker afvragen: waar hebben wij God ontmoet in dit werk?" Dat zegt Geesje Werkman. Vrijdag neemt ze afscheid van hulporganisatie Kerk in Actie van de Protestantse Kerk in Nederland, waar ze zich zevenentwintig jaar heeft ingezet voor diaconale projecten en ontwikkelingswerk.

Onder andere de kwestie 'bed, bad en brood' kwam door haar toedoen hoog op de politieke agenda. Als ze nu kijkt naar hoeveel bed, bad en brood-locaties er zijn, dan kijkt ze daar met tevredenheid op terug. "Het heeft lang geduurd voor het niet meer gewoon werd gevonden om mensen op straat te zeggen", zo blikt ze terug in De Nieuwe Morgen.

Geesje Werkman gaat de ontmoetingen met vluchtelingen en vrijwilligers missen. Wat haar bij blijft zijn de buitenlandse reizen. "Je ziet dat mensen op dezelfde wijze diaconaat doen als bij ons. Liturgisch is er veel verschil in verschillende delen van de wereld, zelfs binnen Nederland. Als het gaat om de diaconale inzet, dan is dat over de hele wereld gelijk en dat herken je direct. Of dat nu in Amsterdam is, in Groningen of in Rio de Janeiro. Overal gebeurt dat vanuit dezelfde drive."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"Rechtse partijen veroordeeld tot regering met ChristenUnie"

Gaat de ChristenUnie aanschuiven aan de onderhandelingstafel? Dat is de vraag nu de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn vastgelopen. Volgens politicoloog André Krouwel heeft de ChristenUnie de vergaderingen goed benut en staat allang op papier wat ze graag willen binnenhalen bij een kabinetsformatie. VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn wel veroordeeld om samen met de ChristenUnie te gaan regeren.

Maar de ChristenUnie zal haar huid duur verkopen en niet zomaar akkoord gaan, vertelt Krouwel in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio. De partij zal belangrijke beleidscompromissen eisen. Krouwel ziet dat de partijen diametraal tegenover elkaar staan, bijvoorbeeld op gebied van ethische kwesties. Toch staat de ChristenUnie het dichtst bij de rechtse partijen, aldus Krouwel.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Wat is koninklijk eten volgens Rian de Koning?

Met voeding zijn we allemaal dagelijks bezig. Maar er zijn ook excessen, veel mensen worstelen met wat gezonde voeding is en hoe je als christen wel of niet gebruik kan maken van voeding die kunstmatig is gefabriceerd. Hoe heeft God eten bedoeld? En wat zijn bijbelse richtlijnen over voeding? Rian de Koning is voedingsconsulente en schreef twee boeken over dit thema.

Donderdag was Rian te gast in Bij Jorieke. Deel 1 van het gesprek kun je hier terugluisteren.

Deel 2 kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

Kerk in Noord-Korea groeit ondanks vervolging

Nog altijd staat Noord-Korea bovenaan de ranglijst christenvervolging van Open Doors. Deze maand komen twee gevluchte Noord-Koreaanse christenen naar Nederland om hun verhaal te vertellen tijdens een bijeenkomst van de SDOK. "Ondanks dat het zo moeilijk is, krijgen we berichten dat de kerk groeit in Noord-Korea", vertelt Richard Groenenboom van de SDOK.

Naar schatting leven er dertigduizend christenen in concentratiekampen, vertelt Groenenboom vrijdagochtend in De Nieuwe Morgen. "In die situatie is de afgelopen jaren weinig veranderd. Je hebt daar geen kerken. Christenen kunnen alleen op individuele basis hun geloof thuis belijden: fluisterend bidden, fluisterend bijbellezen. En zingen is binnenshuis absoluut niet mogelijk. Het bezit van een Bijbel kan genoeg reden zijn om in een concentratiekamp te belanden."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari