Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Mac Powell And The Family Reunion If We Make It Through December
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Mac Powell And The Family Reunion If We Make It Through December
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Mac Powell And The Family Reunion If We Make It Through December
Luister

Kritische leden krijgen stem in EO Ledenraad

eologoroodoranjedinsdag 23 mei 2017 08:33

Bij de verkiezingen voor de EO Ledenraad hebben vier kritische leden, verenigd in de groep 'EO Duidelijk', een plek gekregen. Predikant Michel van Heijningen, theoloog Henk van den Belt, zendeling Marten Visser en Rens Reedeker zullen in de ledenraad hun zorgen uiten over de koers van de EO, die is ontstaan toen de EO taken overnam van de IKON en de Zendtijd voor Kerken.

Van Heijningen is blij en dankbaar dat hij verkozen is. "We zijn nu geroepen om binnen de EO Ledenraad een gesprek te voeren. Zodra er een bijeenkomst is, zullen we daar zijn. Daar zullen we verder spreken", zo reageerde hij dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio.

De verkiezingsuitslag zegt niet veel over de onrust binnen de EO, geeft ook Van Heijningen toe. Uiteindelijk heeft minder dan 0,2 procent van de leden hun stem uitgebracht. "We moeten daarin nuchter zijn, het zegt niet heel veel. We hebben wel geconstateerd, onder andere door een stelling bij Groot Nieuws Radio, dat best veel mensen onze zorgen delen."

Het gesprek met Michel van Heijningen kun je hier terugluisteren.

Arjan Lock, directeur van de EO, benadrukt het democratische recht van leden dat als ze het ergerns niet mee eens zijn, dat ze dat laten horen en hun verantwoordelijkheid kunnen nemen door te kijken of ze in de ledenraad kunnen komen. Dat hebben deze mannen op een goede manier gedaan, zo vertelt Lock op Groot Nieuws Radio.

Hij deelt de zorgen van de nieuwverkozen leden niet. "Ze maken zich zorgen over de representatietaak van de EO. Dat wil zeggen: we hebebn de taak op ons genomen om alle protestantse kerken te representeren. Dat hebben we gedaan omdat die werden wegbezuinigd door de minister en de staatssecretaris. Wij hebben gezegd: we vinden dat de keren in de volle breedte vertegenwoordigd moeten worden op het podium van de publieke omroep. Daar zijn de kerken te belangrijk voor. We waren niet de in de gelegenheid om te zeggen: die kerk wel, die kerk niet. Of alle kerken, of helemaal niks."

Dat de EO nu alle protestantse kerken vertegenwoordigd is volgens Lock "goed voor de kerken, voro de EO en zeker ook voor de toekomst van de missie van de EO." Lock benadrukt dat een grote meerderheid van de ledenraad daar mee heeft ingestemd. 'Deze vier mensen zullen zich daartoe moeten verhouden. Dat levert vast boeiende gesprekken op."

Het gesprek met Arjan Lock kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari