Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Burn-out wake-up call voor baas en werknemer

burnoutwoensdag 24 mei 2017 07:55

Werkgevers leren niets van burn-outs bij hun personeel. Dat zeggen deskundigen in een onderzoek over re-integratie in opdracht van verzekeraar Zilveren Kruis. Slechts 33 procent van de mensen die een burn-out hebben gehad, geven aan dat hun werkgever heeft geleerd van de situatie. Werkcoach Petra van der Horst zegt dat een burn-out een wake-up call is voor zowel de medewerkers als werkgevers is.

Van der Horst ziet dat werkgevers in hun maag zitten met werknemers die een burn-out hebben gehad. Maar ze ziet ook kansen voor werknemers om daar iets aan te doen. "Werkgevers moeten actief het gesprek aangaan met de werknemer. Dat had al veel eerder gemoeten, want een goede werkgever kijkt goed naar zijn medewerker en ziet dingen gebeuren, want een burn-out komt niet van de een op de andere dag", vertelt Van der Horst in De Nieuwe Morgen. Werkgevers moeten de durf hebben om met medewerkers te spreken over karaktereigenschappen, nee-zeggen en perfectionisme.

Ze ziet dat juist medewerkers het moeilijk vinden om kwetsbaar te zijn op hun werkplek. "Het is belangrijk dat medewerkers leren om onder woorden te kunnen brengen wat ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren." Van der Horst noemt een voorbeeld van een vrouw die gek werd van haar leidinggevende, die al nieuw werk toegeschoven kreeg, terwijl ze haar eigen werk nog niet eens af had. Toen ze het hijgerige gedrag van haar leidinggevende bespreekbaar maakte, kwam er een oplossing. Want haar leidinggevende had niet door dat het vervelend voor haar was.

Een burn-out is vaak een cocktail van oorzaken die op een persoon inwerken, stelt Van der Horst. Ze vindt het jammer als mensen met een burn-out alles bij hun werkgever neerleggen en daar al hun heil van verwachten. Zo kent Van der Horst ook iemand die tot de conclusie kwam dat ze beter minder kon gaan werken of toch beter een functie op hbo-niveau kon doen, al had ze een universitaire studie gedaan. "Een burn-out is een teken van: ben ik op de goede weg, doe ik de goede dingen?"

Het gesprek met Petra van der Horst kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / rbayrak

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari