Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

"Gokverslaving komt pas laat aan het licht"

pokerdinsdag 23 mei 2017 18:30

Een gokverslaving komt vaak pas heel laat aan het licht, als er financiële problemen zijn ontstaan. Dat zegt verslavingarts Sjacco van Iwaarden dinsdagavond in De Dag Van Vandaag. "Als men onder invloed is van alcohol, dan wordt dat gezien door mensen in de omgeving. Als iemand 's avonds op zijn kamer een online potje poker speelt en daarbij veel geld verliest, dan is dat niet meteen zichtbaar."

Zo'n 65 procent van de bevolking heeft vorig jaar wel eens een kansspel gedaan. Ongeveer tachtigduizend mensen hebben in ons land een gokprobleem, al denkt Van Iwaarden dat veel mensen nog met hun problemen onder de radar blijven.

Vooral mannen rond de 37 jaar kunnen in de verleiding komen om veel geld uit te geven bij het gokken. Dat begint vaak bij online kansspelen of een potje op de fruitomaat, vertelt Van Iwaarden. "Een fruitautomaat klinkt ouderwets, maar is nog altijd een van de bealngrijkste redenen om een gokverslaving te krijgen. Het begint klein met een keer experimenteren. Dat wordt als positief ervaren. Mensen gaan het dan nog een keer proberen en raken eraan verslaafd."

In de DSM IV zijn er zelfs officiele criteria opgesteld. De belangrijkste is dat je steeds meer geld gaat uitgeven aan gokspelen voor dezelfde mate van opwinding, het positieve gevoel. Dat je er niet mee kan stoppen.

Van Iwaarden zegt dat het lastig om zelf je gokprobleme op te lossen. "Het gaat erom dat je stop met het gokken dat je hele beeld van wat reëel is, wat een reëel uitgavenpartoon is, moet veranderen. Die drang naar het gevoel van overwinning, van opwinding moet uitdoven. Dat is geen gemakkelijke klus, al is de behandeling best wel succesvol. In je eentje is het moeilijk."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Adam Sablich

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari