Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week21

week21_2017vrijdag 26 mei 2017 13:00

Dit is het weekoverzicht van Groot Nieuws Radio met daarin de meest opvallende gesprekken van afgelopen week. Hans Maat was te gast in Bij Jorieke om te vertellen over het werk van de Heilige Geest. En de Stichting Evangelie & Moslims wil dat we voor moslims bidden tijdens de ramadan. Gesprek gemist afgelopen week? Hier kun je ze terugluisteren!

Maandag

"Breng moslims niet met argumentaties bij Jezus"

Christenen moeten niet alleen met argumentaties aantonen dat christenen het bij het juiste einde hebben en moslims niet, maar dat moslims komen en zien dat er in de kerk vreugde bij God te vinden is. Dat stelt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij maandagochtend in De Nieuwe Morgen. Van der Staaij sprak vrijdag op een symposium in Ede naar aanleiding van het boek 'Kwetsbare liefde' van theoloog Bernard Reitsma.

Van der Staaij vindt dat christenen niet hun boodschap moeten laten ondersneeuwen door de angst voor de islam. "Angst klinkt wat zielig en wat negatief. Als je zegt: we maken ons zorgen over wat er gebeurt als de islam zich sterk maakt, dat vind ik wel terecht."

De SGP-fractievoorzitter pleit voor een realistische verhouding tot de islam. "Dat betekent dat je beseft dat je te maken hebt met een dreiging voor de veiligheid die met een groei van de islam gepaard kan gaan. De andere kant is: we zijn ook christenen die hier niet bang en in angst moeten leven, maar dat we vanuit de genade van God in vertrouwen mogen leven."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"Weinig onderwijs in traditionele kerk over de Heilige Geest"

Op weg naar Pinksteren gaat het komende weken veel over de Heilige Geest. De één is er vol van, de ander wat minder. Hans Maat, directeur van het Evangelisch Werkverband, praat vaak over het werk van de Geest. "Dat beeld roep je misschien wel op als je een bepaalde eenzijdigheid in de kerk of theologie probeert te corrigeren. Ik hang soms aan de andere kant van de boot om dat recht te trekken."

Want Hans Maat komt veel christenen tegen in traditionele kerken waar over het algmeen weinig onderwijs over het werk van de Geest wordt gegeven, zo vertelt hij maandag in Bij Jorieke. "Daar heeft vanuit de traditie de Geest vooral de functie om ons te verdiepen in het woord. Maar de Heilige Geest is ook die vriendelijke helper die je helpt in moeilijke dingen, Hij is heel dicht bij je en Hij vervangt de Here Jezus die bij zijn Vader woont."

Het gesprek met Hans Maat kun je hier terugluisteren.


7 tips voor christelijke films op Netflix

Zijn er christelijke films op Netflix die de moeite waard zijn om te bekijken? Het antwoord is: ja! Filmkenner Paul van der Niet gaf maandagmiddag in Backstage zeven tips voor films die je kunt vinden op dit platform. Op Netflix kun je voor een vast bedrag per maand onbeperkt films bekijken. Maar welke films met een missie springen daar uit? Bekijk hier de tips!

De toelichting van Paul van der Niet kun je hier terugluisteren.


Veiling levert ton op voor Schreeuw om Leven

102.000 euro, dat is het bedrag dat geboden is voor de eerste kist meischol dat maandag geveild werd op Urk. De opbrengst is voor de stichting Schreeuw om Leven, die met het geld kwetsbare vrouwen ondersteunt die vaak in een financieel benarde positie zitten. Voor 2500 euro kan een vrouw na een bevalling een jaar lang voorzien worden van onder andere luiers en kleertjes.

Kees van Helden, directeur van Schreeuw om Leven, is dankbaar voor de opbrengst van de visveiling. "We merken dat zoveel mensen je een warm hart toedragen. En dan die strijd om de laatste euro's, het is grandioos! (...) Als je in de portemonnee kijkt en je hebt geen geld om vrouwen te ondersteunen, dan wordt het heel lastig." Nu er een flink bedrag is opgehaald, kunnen kwetsbare vrouwen geholpen worden. Schreeuw om Leven gaat buddies koppelen aan deze vrouwen.

Luister hier de reportage van verslaggever Eunice Nahuis.


Dinsdag

"Vragen stellen is juist nodig in de kerk"

Is Maarten Luther ook nu nog, 500 jaar na de reformatie, een inspiratiebron? Sabine Hiebsch, schrijver van het boek 'Luther voor leken', wordt geïnspireerd door zijn moed om kritische vragen te stellen, zo vertelt ze dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio. "Hij accepteerde niet zomaar wat algemeen aanvaard wordt. Hij bleef vragen stellen. Dat is nog steeds nodig, juist in de kerk!"

Ook kunnen we volgens Hiebsch van Luther leren dat het belangrijk is om zorgvuldig met tradities om te gaan. "Als je dingen wil veranderen, zoals structuren in de kerk, is het zaak om niet het kind met het badwater weg te gooien. Luther was kritisch, heel kritisch, maar hij ging ook zorgvuldig om met de traditie.", vertelt Hiebsch. "Je moet je tradities goed kennen om beslissingen te kunnen nemen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Kritische leden krijgen stem in EO Ledenraad

Bij de verkiezingen voor de EO Ledenraad hebben vier kritische leden, verenigd in de groep 'EO Duidelijk', een plek gekregen. Predikant Michel van Heijningen, theoloog Henk van den Belt, zendeling Marten Visser en Rens Reedeker zullen in de ledenraad hun zorgen uiten over de koers van de EO, die is ontstaan toen de EO taken overnam van de IKON en de Zendtijd voor Kerken.

Van Heijningen is blij en dankbaar dat hij verkozen is. "We zijn nu geroepen om binnen de EO Ledenraad een gesprek te voeren. Zodra er een bijeenkomst is, zullen we daar zijn. Daar zullen we verder spreken", zo reageerde hij dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio.

Het gesprek met Michel van Heijningen kun je hier terugluisteren.

Arjan Lock, directeur van de EO, benadrukt het democratische recht van leden dat als ze het ergerns niet mee eens zijn, dat ze dat laten horen en hun verantwoordelijkheid kunnen nemen door te kijken of ze in de ledenraad kunnen komen. Dat hebben deze mannen op een goede manier gedaan, zo vertelt Lock op Groot Nieuws Radio. Het gesprek met Arjan Lock kun je hier terugluisteren.


Bij Jorieke over het taboe van de twijfel

Als christen bouwen we allemaal een godsbeeld op met onze ideeën en opvattingen over God, zo betoogt Matthijs Vlaardingerbroek. Maar wat als er delen van dat godsbeeld niet blijken te kloppen? Wat als er tegenslagen komen en de twijfel toeslaat? Matthijs ontdekte dat hij een te klein 'geloofshuis' had gebouwd om God in te stoppen. Bij Jorieke ging dinsdag over het taboe van twijfel.

Het gesprek met Matthijs kun je hier terugluisteren.


"Gokverslaving komt pas laat aan het licht"

Een gokverslaving komt vaak pas heel laat aan het licht, als er financiële problemen zijn ontstaan. Dat zegt verslavingarts Sjacco van Iwaarden dinsdagavond in De Dag Van Vandaag. "Als men onder invloed is van alcohol, dan wordt dat gezien door mensen in de omgeving. Als iemand 's avonds op zijn kamer een online potje poker speelt en daarbij veel geld verliest, dan is dat niet meteen zichtbaar."

Van Iwaarden zegt dat het lastig om zelf je gokproblemen op te lossen. "Het gaat erom dat je stop met het gokken dat je hele beeld van wat reëel is, wat een reëel uitgavenpartoon is, moet veranderen. Die drang naar het gevoel van overwinning, van opwinding moet uitdoven. Dat is geen gemakkelijke klus, al is de behandeling best wel succesvol. In je eentje is het moeilijk."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

Burn-out wake-up call voor baas en werknemer

Werkgevers leren niets van burn-outs bij hun personeel. Dat zeggen deskundigen in een onderzoek over re-integratie in opdracht van verzekeraar Zilveren Kruis. Slechts 33 procent van de mensen die een burn-out hebben gehad, geven aan dat hun werkgever heeft geleerd van de situatie. Werkcoach Petra van der Horst zegt dat een burn-out een wake-up call is voor zowel de medewerkers als werkgevers is.

Van der Horst ziet dat werkgevers in hun maag zitten met werknemers die een burn-out hebben gehad. Maar ze ziet ook kansen voor werknemers om daar iets aan te doen. "Werkgevers moeten actief het gesprek aangaan met de werknemer. Dat had al veel eerder gemoeten, want een goede werkgever kijkt goed naar zijn medewerker en ziet dingen gebeuren, want een burn-out komt niet van de een op de andere dag", vertelt Van der Horst in De Nieuwe Morgen. Werkgevers moeten de durf hebben om met medewerkers te spreken over karaktereigenschappen, nee-zeggen en perfectionisme.

Ze ziet dat juist medewerkers het moeilijk vinden om kwetsbaar te zijn op hun werkplek. "Het is belangrijk dat medewerkers leren om onder woorden te kunnen brengen wat ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren."

Het gesprek met Petra van der Horst kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

Christenen bidden voor moslims die vasten

Niet eten, drinken en roken, maar juist extra bidden. Zaterdag gaat de ramadan van start. Stichting Evangelie & Moslims grijpt de start van de islamitische vastenmaand aan om christenen uit te dagen om te gaan bidden voor moslims. Yüksel Hertlein van Evangelie & Moslim gelooft dat we vruchten gaan zien als we voor hen gaan bidden in de voor hen heilige maand.

Op de gebedskalender van Evangelie & Moslims staan verschillende gebedspunten, vertelt Hertlein. "Zaterdag bidden we dat moslims die zoeken naar God, gevonden worden door Jezus. En we hebben ook gebedspunten als bidden voor christenen met een moslimachtergrond. Ook zijn er specifieke gebeden voor de Turkse gemeenschap, voor de Somaliërs en asielzoekers."

Het gesprek met Yüksel Hertlein kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari