Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Muziektrack
Luister

"Neutrale overheid komt tot uiting in handelen"

islamic-woman-1431861maandag 29 mei 2017 07:55

Mag een politieagente een hoofddoek dragen of niet? De afgelopen tijd leverde een voorstel daarvoor van de Amsterdamse politiechef een storm aan reacties op. Volgens het Rotterdamse raadslid Setkin Sies is een neutrale overheid herkenbaar aan zijn handelen, en gaat het niet om de uitingsvorm van een persoon. Een agent mag volgens hem gewoon een hoofddoek, kruisje of keppeltje dragen.

"Een neutrale overheid is herkenbaar aan zijn handelen, dat iedereen op gelijke wijze in dezelde situatie behandeld wordt", zo vertelt Sies maandagochtend op Groot Nieuws Radio. "Het gaat niet om de uitingsvorm van een persoon. Volgens mij heeft een agent een uniform aan is en daarmee herkenbaar als vertegenwoordiger van de overheid."

Sies benadrukt ook dat we in een multiculturele en multireligieuze samenleving leven. "Het is goed dat elke burger zich herkent in de overheid en de gezagdrager daarvan. Het is een gegeven dat er allerlei religieuze mensen in deze samenleving zijn die een hoofddoek dragen, of een kruisje of een keppeltje."

Het gesprek met Setkin Sies kun je hier terugluisteren.

Om meer allochtone agentes te werven zou een hoofddoek bij het politie-uniform toegestaan moeten worden. Daarvoor pleitte de Amsterdamse politiechef. Net voor het weekend heeft de hoogste baas van de politie, korpschef Akerboom, gezegd dat de hoofddoek voorlopig geen deel gaat uitmaken van het politie-uniform.

Beeld: FreeImages.com / Ramzi Hashisho

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari