Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Michael Card Know You In The Now
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Michael Card Know You In The Now
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

21:41 - 21:41 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Michael Card Know You In The Now
Luister

"Ook kinderen kunnen strijden in de geestelijke wereld"

Coen Nuijtendonderdag 01 juni 2017 08:55

'De macht van de witte leeuw' is de titel van het nieuwe boek van Coen Nuijten dat deze zomer verschijnt. Met het boek wil hij het onderwerp 'geestelijke strijd' bespreekbaar en begrijpelijk maken voor kinderen. Een thema dat niet vaak gekozen wordt voor een kinderboek. Coen vindt het hoog tijd dat dit wel gebeurt en beschrijft in zijn boek verschillende 'superpijlen' die kinderen kunnen inzetten in de strijd. In De Nieuwe Morgen vertelt hij daarover.

"In veel kerken worden kinderen weggestopt in hun eigen dienst, daar gaan ze knippen en plakken, ze horen 'Jezus houdt van jou', ze horen een bijbelverhaaltje en dan houdt het op", stelt Coen Nuijten. "Maar Jezus zegt: maak alle volken tot mijn discipelen. Waarom sluiten we kinderen daarbuiten? Kinderen kunnen net zo goed leren over de Heilige Geest, ze kunnen net zo goed strijden in de geestelijke wereld en daar kennis over hebben. Ze hebben daar ook mee te dealen."

De gouden pijl

Dinsdag vertelde Coen Nuijten in De Nieuwe Morgen over de gouden pijl, dat symboliseert de stem van de Heilige Geest. "Kinderen kunnen in contact staan en samenwerken met de Witte Leeuw, met Jezus. In het boek vertel ik het verhaal van twee legers die oorlog hebben, ze willen elkaar verslaan. Ze proberen als eerste de communicatie van de tegenpartij kapot te maken. Zodra dat kapot is, kunnen ze niet meer met elkaar afspreken hoe aan te vallen. Satans doel is het contact tussen God, mens en kind kapot te maken. Als we wel gaan samenwerken met de Witte Leeuw, dan weet satan niet waar hij het zoeken moet", vertelt Coen.

Met deze pijl leert Coen ook de kinderen hoe ze stil kunnen zijn en aan de Heilige Geest de ruimte kunnen geven: wat wilt u op dit moment tegen mij zeggen?

Het eerste gesprek kun je hier terugluisteren.

De rode pijl

Dinsdag vertelde Coen Nuijten over de rode pijl, die bevrijdt van het donker. "Soms kunnen we als volwassenen bang, onzeker of verdrietig zijn. Ook kinderen hebben daar mee te dealen. Maar het is een leugen in je denken, je hoeft niet bang te zijn. De Bijbel leert: Gods volmaakte liefde bant iedereenangst uit. Je hoeft niet bang te zijn, we moeten alleen leren hoe je die angst kunt wegsturen. Satan probeert je bang te maken en leugens in je hoofd te stoppen. Als wij leren hoe je die leugens kunt wegsturen, kunnen kinderen er ook mee dealen, zodat ze niet meer bang hoeven te zijn voor gekke dieren onder hun bed."

Het tweede gesprek kun je hier terugluisteren.

De groene pijl

Getuige zijn van de witte leeuw, daar gaat de groene pijl over. Coen Nuijten: "Er staat een verhaal in de Bijbel. Koning Josia was zeven jaar en had de slechtse vader en slechtse opa van alle koningen in de geschiedenis. Juist hij was een getuige van God. Juist hij begreep wat er in de geestelijke wereld gebeurde. Hij herstelde het land. Hij was zeven jaar, waarom kunnen we onze kinderen niet vertellen over en leren over de geestelijke wereld?"

De groene pijl kan ingezet worden zodra er een opening is, zo vertelt Coen. "Breng het evangelie gelegen of ongelegen, dat geloof ik erg. Kinderen mogen dat ook doen. Als er een kind op school verdrietig is, dan kun je voor ze bidden en je kunt het kind vertellen: er is iemand die je kan troosten."

Coen Nuijten maakt de opdracht concreet door te vragren: welke drie kinderen wil je vertellen over Jezus? "Als je het niet concreet maakt, dan gebeurt er vaak niks. Als je niet een patroon aanleert, geen echte keuzes vooraf al maakt, dan gebeurt het niet."

Het derde gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > juni