Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Muziektrack
Luister

"God is er ook voor mijn buurman of buurvrouw"

Rene de Reuverwoensdag 31 mei 2017 07:30

In de Morgenster in Hilversum werd dinsdagavond gedebatteerd over het thema 'Ieder voor zich en God voor ons allen', over wat de rol van de kerk in de samenleving is. Ook René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, was aanwezig. "God kun je niet claimen voor alleen een bepaalde groep.We zijn geroepen om in de buurt, direct om ons heen, naar elkaar om te zien vanuit het besef dat God er niet alleen voor mij is, maar ook voor mijn buurman en buurvrouw", vertelt de Reuver in een terugblik.

De Reuver zegt dat de steeds kleiner wordende kerk zich moet bezinnen op de vraag: waar zijn we eigenlijk voor? Volgens de scriba van de PKN gaat het dan om het besef dat we geroepen zijn om in onze directe omgeving handen en voeten te geven aan de liefde van God. De Reuver zit dat besef aan het groeien is.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum refereerde in het debat aan de plek van de kerk in de periode na de aanslag op vlucht MH17. Voor veel mensen, gelovig of niet, was de kerk toen een plek voor troost en waar ze hun verdriet kunnen delen.

Het voelt soms alsof bepaalde taken heel makkelijk van de overheid naar de kerken geschoven worden. Die kritische noot werd ook gekraakt op de debatavond in Hilversum. De Reuver: "Ik denk vanuit de kerk dat we deze noot ook moeten kraken. Maar het doet ook een appèl op wat wezenlijk is voor je christenzijn, de barmhartigheid, dat je omziet naar elkaar en handen en voeten geeft aan de liefde van God."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Protestantse Kerk in Nederland

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > mei