Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Talitha Nawijn Stil, Mijn Ziel, Wees Stil
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Talitha Nawijn Stil, Mijn Ziel, Wees Stil
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Talitha Nawijn Stil, Mijn Ziel, Wees Stil
Luister

Betrouwbare ouders belangrijk in gewetensontwikkeling

lunch-vegetables-1517208dinsdag 30 mei 2017 18:30

Wils- en gewetensontwikkeling kan soms wel doorgaan tot je veertigste of vijftigste, zegt gezinstherapeut Piet Mulder van De Hoop ggz. De basis wordt vooral gelegd in de leeftijd tussen 0 en 12 jaar. "Bij baby's begint het al, dat je zelf als vader of moeder betrouwbaar bent. Als je een baby huilt, pak je het op. Doe je dat niet, dan lieg je, of je overtreedt de natuurwet. Voor het kind wordt de vader of moeder onbetrouwbaar", vertelt Mulder op Groot Nieuws Radio.

Het gaat dan om de vraag of de woorden overeenkomen met de daden. Dat kunnen ouders al heel jong voordoen, bijvoorbeeld in de keuze: wil je boontjes of worteltjes eten? Mulder: "Dan is de keuze aan het kind, maar waar je voor kiest, dat eet je ook op. Daar gehoorzaam je aan, dat is de afspraak." Bij gewetensontwikkeling gaat het er om dat je je kind leert gehoorzamen aan de afspraken en de regels die je hebt gesteld.

Je ziet dat een kind zich hierin ontwikkelt, als ze hun ouders gaan aanspreken hierin. Bijvoorbeeld als papa door het oranje stoplicht rijdt. Of als mama harder dan vijftig kilometer per uur rijdt.

Ook tieners kunnen volgens Piet Mulder precies aanwijzen welke docenten doen wat ze zeggen, en wie het niet zo nauw neemt. "Bij de tiener functioneert dat geweten naar anderen toe heel goed, maar naar zichzelf toe, daar maken ze soms nog wel eens een potje van. Waar ze er een potje van maken is het belangrijk dat ouders het zelf goed voorleven. Dat hun ja ook ja is, en hun nee nee." Betrouwbaarheid en consequent zijn is belangrijk in de opvoeding. "wat vandaag niet mag, mag morgen ook niet. Wat bij papa mag, mag bij mama ook niet."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Luis Cuellar

« Terug

Deel via