Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week22

week22_2017vrijdag 02 juni 2017 20:40

In deze week voor Pinksteren spraken we met Otto de Bruijne over ervaringen met de Heilige Geest. Martin Koornstra schoof aan in Bij Jorieke om te praten over genezing. En op vrijdag zonden we de Opwekking Top 100 uit. Maar we hadden aandacht voor meer, onder ander over wils- en gewetensontwikkeling bij kinderen. Gesprek gemist? Luister hier terug!

Maandag

"Neutrale overheid komt tot uiting in handelen"

Mag een politieagente een hoofddoek dragen of niet? De afgelopen tijd leverde een voorstel daarvoor van de Amsterdamse politiechef een storm aan reacties op. Volgens het Rotterdamse raadslid Setkin Sies is een neutrale overheid herkenbaar aan zijn handelen, en gaat het niet om de uitingsvorm van een persoon. Een agent mag volgens hem gewoon een hoofddoek, kruisje of keppeltje dragen.

"Een neutrale overheid is herkenbaar aan zijn handelen, dat iedereen op gelijke wijze in dezelde situatie behandeld wordt", zo vertelt Sies maandagochtend op Groot Nieuws Radio. "Het gaat niet om de uitingsvorm van een persoon. Volgens mij heeft een agent een uniform aan is en daarmee herkenbaar als vertegenwoordiger van de overheid."

Sies benadrukt ook dat we in een multiculturele en multireligieuze samenleving leven. "Het is goed dat elke burger zich herkent in de overheid en de gezagdrager daarvan. Het is een gegeven dat er allerlei religieuze mensen in deze samenleving zijn die een hoofddoek dragen, of een kruisje of een keppeltje."

Het gesprek met Setkin Sies kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

"Het gaat het niet om zoeken naar ervaring"

Komend weekend vieren we het Pinksterfeest, de uitstorting van de Heilige Geest. Veel christenen zoeken naar een ervaring met de Geest. Volgens spreker en kunstenaar Otto de Bruijne mag je weten dat God met zijn Geest bij je is. "Wie gehoorzaam onderweg gaat, mag soms iets ervaren of niet. Het gaat absoluut niet om het zoeken naar ervaring", vertelt hij op Groot Nieuws Radio. "Sterker nog: dat leidt tot allerlei rare dingen", zo stelt Otto de Bruijne.

Je weet dat de Geest in je woont door het geloof. "Geloof is een keuze, een keuze die je maakt voor God om zijn Geest te ontvangen. Sommige mensen hebben grote ervaringen ermee, een soort gevoel, andere mensen helemaal niet. Beide weten ze dat ze het eigendom zijn van God en dat ze de kracht van de Geest in hun leven ontvangen hebben."

Bij twijfel mag je bidden: Here God, kom bij me. "Het is een gebed dat als het ware uit je opwelt. Het is eigenlijk een gebed van de Geest zelf die in jou bidt: God, kom bij mij. Wie bidt dat nou? Dat bid God bij mij, in mij, door mij. Ik heb het niet bedacht."

Voor Otto de Bruijne betekent dit een enorme vreugde. "Het geeft hoop, het hangt niet van mijn gevoel af, niet van mijn omstandigheden. Het is een zeker weten dat hij mij lief heeft en zijn hand op mij heeft gelegd."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Bijna 14-duizend ondertekenaars petitie Ahok

Ahok, de christelijke gouverneur van Jakarta heeft zich neergelegd bij zijn gevangenisstraf van twee jaar. Hij gaat niet in hoger beroep, zo maakte zijn vrouw vorige week bekend. Ondertussen wordt in Nederland een actie gehouden om Ahok vrij te krijgen. Bijna 14.000 mensen ondertekenden op RedAhok.nl de petitie van mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign.

Ahok wordt beschuldigd van godsdienstlastering en belediging van islamitische geestelijken. Woordvoerder Mirjam Bos weet dat Ahok zich niet eenzaam voelt. Veel mensen willen hem bezoeken, zoveel zelfs, dat er een wachtlijst is. Ook de Europese Unie en de Verenigde Naties hebben zich uitgesproken tegen zijn veroordeling. "Hij staat er niet alleen voor", aldus Mirjam Bos.

In de week van 26 juni wordt de petitie aangeboden aan de Indonesische ambassade in Den Haag. Ook wordt er mogelijk aandacht aan besteed in de Tweede Kamer. Ook op Europees niveau is er aandacht voor de situatie van Ahok.

Het gesprek kun je hier terugluisteren. De petitie voor de vrijlating van Ahok kun je hier tekenen.


"Zieken genezen is een heftige opdracht"

Op Pinksterconferentie Opwekking wordt aanstaande zondagavond gebeden voor de zieken. Nadat Kees Goedhart jarenlang deze genezingsdienst leidde, neemt nu Martin Koornstra het stokje over. "De opdracht aan de discipelen is: genees de zieken. Dat is een opdracht waar je gehoorzaam aan moet zijn", vertelt Martin Koornstra dinsdagochtend in Bij Jorieke. "Tegelijkertijd is het een roeping die God voor je heeft bedacht."

Het is ook wel een heftige opdracht, ziet Koornstra in. "Ik nuanceer ook wel hoe je daarin mag groeien, ontdekken en oefenen. We hebben het vaak over vergeving en het kruis, maar in het kruis zit ook de genezing. Dat hoort onlosmakelijk bij het goede nieuws dat God alles heel wil maken."

Martin heeft een enorm hart voor zieken, dat blijkt wel uit zijn boek 'Wonderen van het koninkrijk'. In het boek neemt hij de lezer mee naar wonderen die hij heeft meegemaakt en legt hij uit waarom er wonderen zijn en hoe je daarin mag groeien. Zijn boek kun je bestellen via Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.

Het gesprek met Martin Koornstra kun hier terugluisteren.


Betrouwbare ouders belangrijk in gewetensontwikkeling

Wils- en gewetensontwikkeling kan soms wel doorgaan tot je veertigste of vijftigste, zegt gezinstherapeut Piet Mulder van De Hoop ggz. De basis wordt vooral gelegd in de leeftijd tussen 0 en 12 jaar. "Bij baby's begint het al, dat je zelf als vader of moeder betrouwbaar bent. Als je een baby huilt, pak je het op. Doe je dat niet, dan lieg je, of je overtreedt de natuurwet. Voor het kind wordt de vader of moeder onbetrouwbaar", vertelt Mulder op Groot Nieuws Radio.

Het gaat dan om de vraag of de woorden overeenkomen met de daden. Dat kunnen ouders al heel jong voordoen, bijvoorbeeld in de keuze: wil je boontjes of worteltjes eten? Mulder: "Dan is de keuze aan het kind, maar waar je voor kiest, dat eet je ook op. Daar gehoorzaam je aan, dat is de afspraak." Bij gewetensontwikkeling gaat het er om dat je je kind leert gehoorzamen aan de afspraken en de regels die je hebt gesteld.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

"God is er ook voor mijn buurman of buurvrouw"

In de Morgenster in Hilversum werd dinsdagavond gedebatteerd over het thema 'Ieder voor zich en God voor ons allen', over wat de rol van de kerk in de samenleving is. Ook René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, was aanwezig. "God kun je niet claimen voor alleen een bepaalde groep.We zijn geroepen om in de buurt, direct om ons heen, naar elkaar om te zien vanuit het besef dat God er niet alleen voor mij is, maar ook voor mijn buurman en buurvrouw", vertelt de Reuver in een terugblik.

De Reuver zegt dat de steeds kleiner wordende kerk zich moet bezinnen op de vraag: waar zijn we eigenlijk voor? Volgens de scriba van de PKN gaat het dan om het besef dat we geroepen zijn om in onze directe omgeving handen en voeten te geven aan de liefde van God. De Reuver zit dat besef aan het groeien is.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum refereerde in het debat aan de plek van de kerk in de periode na de aanslag op vlucht MH17. Voor veel mensen, gelovig of niet, was de kerk toen een plek voor troost en waar ze hun verdriet kunnen delen.

Het voelt soms alsof bepaalde taken heel makkelijk van de overheid naar de kerken geschoven worden. Die kritische noot werd ook gekraakt op de debatavond in Hilversum. De Reuver: "Ik denk vanuit de kerk dat we deze noot ook moeten kraken. Maar het doet ook een appèl op wat wezenlijk is voor je christenzijn, de barmhartigheid, dat je omziet naar elkaar en handen en voeten geeft aan de liefde van God."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

Charismatische katholieken vieren jubileum in Rome

Op uitnodiging van de paus zijn in Rome ruim 20.000 aanhangers van de Katholieke Charismatische Vernieuwing aanwezig. Deze maand is het 50 jaar geleden dat er in de Rooms-katholieke kerk een vernieuwing op gang kwam, wat lijkt op de pinksterbeweging. Woensdag was er een ontmoeting met de paus. Heel speciaal, vindt de nieuwe Nederlandse voorzitter Gerlo Sogtoen.

Op uitnodiging van de paus zijn in Rome ruim 20.000 aanhangers van de Katholieke Charismatische Vernieuwing aanwezig. Deze maand is het 50 jaar geleden dat er in de Rooms-katholieke kerk een vernieuwing op gang kwam, wat lijkt op de pinksterbeweging. Woensdag was er een ontmoeting met de paus. Heel speciaal, vindt de nieuwe Nederlandse voorzitter Gerlo Sogtoen.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Antoine Bodar: Belijd christendom in openbaar

Vorige week bracht Jorieke Frederikze aan priester Antoine Bodar in zijn huis in Amsterdam. Ze spraken over Bodar's boek 'Eeuwigh gaat voor Oogenblick'. Een gesprek over het aardse leven, onze cultuur en traditie, zijn depressie, de dood en het eeuwige leven. Over de plek van het christenen in Nederland zegt hij: "Christendom mag en moet in de openbaarheid beleden worden."

Het gesprek kun je hier terugluisteren. Het boek 'Eeuwigh gaat voor oogenblick' kun je bestellen op Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.


"Ook kinderen kunnen strijden in de geestelijke wereld"

'De macht van de witte leeuw' is de titel van het nieuwe boek van Coen Nuijten dat deze zomer verschijnt. Met het boek wil hij het onderwerp 'geestelijke strijd' bespreekbaar en begrijpelijk maken voor kinderen. Een thema dat niet vaak gekozen wordt voor een kinderboek. Coen vindt het hoog tijd dat dit wel gebeurt en beschrijft in zijn boek verschillende 'superpijlen' die kinderen kunnen inzetten in de strijd. In De Nieuwe Morgen vertelt hij daarover.

"In veel kerken worden kinderen weggestopt in hun eigen dienst, daar gaan ze knippen en plakken, ze horen 'Jezus houdt van jou', ze horen een bijbelverhaaltje en dan houdt het op", stelt Coen Nuijten. "Maar Jezus zegt: maak alle volken tot mijn discipelen. Waarom sluiten we kinderen daarbuiten? Kinderen kunnen net zo goed leren over de Heilige Geest, ze kunnen net zo goed strijden in de geestelijke wereld en daar kennis over hebben. Ze hebben daar ook mee te dealen."

Annemarie had op dinsdag, woensdag en donderdag een gesprek met Coen over de superpijlen. Die gesprekken kun je hier terugluisteren.


Vrijdagdag

Opwekking Top 100

Voor het tweede jaar op rij heeft de Opwekking Top 100 van Groot Nieuws Radio een nieuwe nummer 1. Het lied ‘Lopen op het water’ voert dit jaar de lijst aan, die is samengesteld door de luisteraars van het christelijke radiostation. Vorig jaar was ‘Zegekroon’ het populairste Opwekkingslied, dat nummer zakt dit jaar naar plek 3.

Je kunt de lijst hier bekijken en ook beluisteren als Spotify-playlist.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari