Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Casting Crowns City On The Hill
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Casting Crowns City On The Hill
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

21:05 - 21:05 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Casting Crowns City On The Hill
Luister

"Ouders steeds vaker afwezig in kerkdienst"

kerkwoensdag 07 juni 2017 07:55

In veel kerken zijn ouders steeds vaker afwezig. Ze komen minder consequent naar de diensten en slaan soms een zondag over. Dat signaleert ontwikkelingspsycholoog Wietske Noordzij. En dat heeft effect op de kindernevendiensten in de gemeente. "Elke week moet de groepsdynamiek opnieuw bepaald worden." Hoe verbinden kinderen zich nog aan mensen binnen de gemeente?

Oook bij de Bond van Hervormde Zondagsscholen op gereformeerde grondslag leven zorgen. Op de jaarvergadering afgelopen weekend werd geconstateerd dat steeds minder kinderen naar de zondagsschool gaan.

Wietske Noordzij coacht kerken op het gebied van kindernevendiensten. Zij ziet voor kerken de uitdaging om de onderlinge verbinding tussen jong en oud in de kerk niet kwijt te raken. "Dat kun je oplossen door te zeggen: we gaan die samenkomst op zondag gezamenlijk doen. Voordeel is dat kinderen al jong wennen aan het samenzijn en aan de vormen in de dienst. Nadeel is dat de dienst wel leuk moet zijn voor kinderen, ze moeten het wel leuk hebben in de kerk. Dat betekent dat je goed moet kijken naar de diensten. Is het aansprekend voor kinderen, voelen ze zich hier thuis?"

Volgens Wietske Noordzij is dat mogelijk door de preek interactief te maken, door kinderen werkbladen te geven en hun eigen moment in de dienst te geven. Het gevaar is dat kerken de hele dienst aanpassen aan kinderen. "Dan komen andere generaties te kort." Lastig wordt het als kinderen de overstap maken van de kindernevendienst naar de gewone dienst. Voor tieners en pre-pubers is dat vaak een cultuurclash.

Wat is een goede oplossing om volwassenen en kinderen samen te laten optrekken? 'Wat verbindt is het hebben van een stuk ontspanning met elkaar, dat je elkaar echt ontmoet, waar kinderen gewoon kind mogen zijn. Dat vraagt om creativiteit. Of je dat nou op zondag in de dienst doet of op een ander moment in de week. Daar moet je zelf naar zoeken: wat past bij mijn dienst, past bij mijn vorm, bij onze manier van kerkzijn. Want je mag daar je eigen kleur en vorm in houden. Het gaat om die hartsverbinding, hoe zorg je dat kinderen daar helemaal deel van worden. Dat is een belangrijke uitdaging, want zij zijn de generatie die straks de kerk draagt."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > juni