Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Hoe ga je als ouders om met angst bij tieners?

feardinsdag 06 juni 2017 18:30

De aanslag bij een concert in Manchester, de aanslag in Londen en de verdwijning van meisjes in Hoevelaken en Spakenburg, die later dood gevonden werden. Bij tieners kunnen veel gevoelens van angst opkomen na al deze gebeurtenissen. Kinder- en jeugdpsycholoog Annelies van Pelt adviseert om het kind de veiligheid en nabijheid te geven als hij of zij dat zoekt. "Niet wegwuiven, maar bespreekbaar maken en het kind daarin erkennen", vertelt ze dinsdag in De Dag Van Vandaag.

"Kijk of je kind hier erg door geraakt is en bang is om alleen op stap te gaan of niet. Bij kinderen die bang zijn, is het belangrijk om daar bij aan te sluiten", vertelt Van Pelt. Dat betekent niet dat je elke dag tot in het oneindige je kind naar school moet brengen. "Het is verstandig om dat te geven, maar ook om dat te begrenzen. Je kunt zeggen: 'Je bent nu overstuur, de komende week ben ik meer nabij. Maar daarna kun je het weer zelf.' Spreek het vertrouwen uit."

Tegelijkertijd zijn deze gebeurtenissen ook momenten die je kunt aangrijpen om er met je tieners mee in gesprek te gaan dat dit speelt in de wereld. Van Pelt adviseert ook om te vertellen hoe je daar als christen in staat. "Dat we wachten tot Jezus terugkomt, maar dat het tot die tijd ook moeilijk kan zijn hier op aarde. Maar ook dat we iets voor andere mensen mogen betekenen."

Volgens Van Pelt hebben we emoties van God gekregen, om ons een aanzet te geven om in beweging te komen. "Nu er zoveel angst is, zijn we als christenen geroepen om een ander geluid te laten horen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Nancy Torres

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari