Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

"Onzichtbare wereld is uit het zicht verdwenen"

engeldinsdag 13 juni 2017 07:55

Christenen moeten bewuster zijn van het bestaan van engelen en duistere machten. Dat stelt professor Vlastuin, hoogleraar aan de VU in Amsterdam. "Je moet je laten helpen door engelen en weerstand bieden tegen de listen van de boze", zegt Vlastuin dinsdag op Groot Nieuws Radio. "De grootste tactiek van de duivel is dat hij zichzelf verbergt en dat je hem niet serieus neemt."

Als je daar geen rekening mee houdt, kun je veel meer beïnvloed en meegenomen worden door het kwaad, zo stelt Vlastuin. "Dan ben je de makkelijkste prooi voor zijn invloed en kan hij jouw denken en begeerten beïnvloeden."

Zaterdag hield professor Vlastuin een lezing over deze onzichtbare strijd. Hij merkte dat het besef van engelen en duistere machten verdwenen was toen hij preken over dit thema hield. Van gemeenteleden die zijn preek hoorden, kreeg hij verbaasde reacties.

Lakeien

"In het christelijke geloof, in de orthodoxe versie daarvan, gaan we er vanuit dat de zichtbare schepping het kleinste deel van Gods schepping is", zo legt Vlastuin uit in De Nieuwe Morgen. "Er is veel meer, er zijn miljarden persoonlijkheden die wij engelen noemen. Die kunnen we niet zien, maar zij kunnen ons wel zien. In de Bijbel wordt er van gezegd dat ze in Gods paleis zijn, ze zijn lakeien, ze dienen Hem. Maar ze zijn ook op aarde actief, ze zijn dichter bij ons dan we realiseren."

Vlastuin moet er zelf steeds weer bij bepaald worden van de aanwezigheid van engelen. "Ik ben geneigd om te leven in het kleine wereldje van de zichtbare dingen. Door te luisteren naar de Bijbel ben ik me er wel van bewust en verbaas ik me erover hoeveel activiteiten er zijn van engelen en hoe dichtbij ze zijn." Concreet ervaart hij de aanwezigheid van engelen in zijn gebed. "Als ik me realiseer dat er in mijn bidden engelen bezig zijn mijn gebeden te reinigen en bij God te brengen, dan geeft mij dat een besef van aanbidding."

Strijd

Het besef is verdwenen door het wereldbeeld van de verlichting, denkt Vlastuin. "We hebben alles geobjectiveerd en zijn materialistisch gaan denken. De onzichtbare wereld is uit het zicht verdwenen." Hij citeert de apostel Paulus die een brief aan Efeze schreef. "We hebben een strijd niet tegen vlees en bloed, niet tegen mensen, maar we hebben een strijd te strijden tegen overheden en geestleijke boosheden in de lucht. Hij roept zijn gemeente er toe op om daar bewust van te zijn."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari