Nu op Groot Nieuws Radio

22:30 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Alisa Turner Psalm 13
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:30 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Alisa Turner Psalm 13
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:30 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

Alisa Turner Psalm 13
Luister

Tear houdt enquête over geweld tegen vrouwen

handvrijdag 16 juni 2017 08:30

Hulporganisatie Tear strijdt in het buitenland al jaren tegen seksueel geweld en geweld tegen vrouwen. Maar ook in Nederland spelen deze problemen. Tear is een online enquête gestart om in beeld te krijgen hoe groot het probleem van geweld tegen christelijke vrouwen is. Met de resultaten willen ze kerken laten zien wat er speelt en hoe ze daar mee kunnen omgaan.

Hanna van der Horst van Tear is betrokken bij deze enquête en bij projecten om geweld tegen vrouwen te stoppen. In De Nieuwe Morgen vertelde ze vrijdagochtend waarom deze enquête gestart is. "We kunnen niet alleen oproepen om de projecten in het buitenland te ondersteunen, hier in Nederland moet ook iets gebeuren. Kerken moeten hier ook sterk tegen worden. Via de enquête willen we de stemmen van mensen verzamelen wat hier precies gaande is."

Zo kreeg ze een reactie van een jonge vrouw die aangaf dat ze in haar relatie geweld meemaakte. Haar man zat zelfs in het worshipteam van de kerk. "Dat was voor haar een verborgen probleem, maar wel iets wat ze deelde in de enquête met ons", aldus Van der Horst.

Met de resultaten van de enquête wil Tear de kerken laten zien hoe het zit met geweldssituaties onder vrouwen. Nog vaak wordt gedacht dat het 'bij ons in de kerk' niet speelt. Het zou volgens Van der Horst heel tegenstrijdig zijn als de helft van de Nederlandse vrouwen aangeeft dat ze deze situaties meemaken, maar dat het niet in de kerk zou voorkomen. Vanuit het platform Resister wil Tear kerken mogelijkheden bieden om er mee aan de slag te gaan, door bijvoorbeeld materialen voor de preek en trainingen voor jongeren aan te bieden.

De enquête kun je hier invullen. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari