Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Darlene Zschech Here I Am Send Me (Live) (Radio)
Luister

Tear houdt enquête over geweld tegen vrouwen

handvrijdag 16 juni 2017 08:30

Hulporganisatie Tear strijdt in het buitenland al jaren tegen seksueel geweld en geweld tegen vrouwen. Maar ook in Nederland spelen deze problemen. Tear is een online enquête gestart om in beeld te krijgen hoe groot het probleem van geweld tegen christelijke vrouwen is. Met de resultaten willen ze kerken laten zien wat er speelt en hoe ze daar mee kunnen omgaan.

Hanna van der Horst van Tear is betrokken bij deze enquête en bij projecten om geweld tegen vrouwen te stoppen. In De Nieuwe Morgen vertelde ze vrijdagochtend waarom deze enquête gestart is. "We kunnen niet alleen oproepen om de projecten in het buitenland te ondersteunen, hier in Nederland moet ook iets gebeuren. Kerken moeten hier ook sterk tegen worden. Via de enquête willen we de stemmen van mensen verzamelen wat hier precies gaande is."

Zo kreeg ze een reactie van een jonge vrouw die aangaf dat ze in haar relatie geweld meemaakte. Haar man zat zelfs in het worshipteam van de kerk. "Dat was voor haar een verborgen probleem, maar wel iets wat ze deelde in de enquête met ons", aldus Van der Horst.

Met de resultaten van de enquête wil Tear de kerken laten zien hoe het zit met geweldssituaties onder vrouwen. Nog vaak wordt gedacht dat het 'bij ons in de kerk' niet speelt. Het zou volgens Van der Horst heel tegenstrijdig zijn als de helft van de Nederlandse vrouwen aangeeft dat ze deze situaties meemaken, maar dat het niet in de kerk zou voorkomen. Vanuit het platform Resister wil Tear kerken mogelijkheden bieden om er mee aan de slag te gaan, door bijvoorbeeld materialen voor de preek en trainingen voor jongeren aan te bieden.

De enquête kun je hier invullen. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > juni