Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

LEV Naast Je Lopen
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

LEV Naast Je Lopen
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

21:57 - 21:57 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

LEV Naast Je Lopen
Luister

Chaldeeuwse christenen uit VS terug naar Irak

irakmaandag 19 juni 2017 08:30

Het zijn heftige dagen voor groepen Iraaks-Chaldeeuwse christenen in Detroit, in de Amerikaanse staat Michigan. De Amerikaanse immigratiedienst gaat verder met acties om tientallen van hen te arresteren als 'verwijderbare vreemdelingen'. Het is een onderdeel van het beleid van president Trump om vreemdelingen zonder geldige papieren 'zonder pardon' uit te zetten.

Terwijl deportatie naar Irak een doodvonnis betekent, zeggen leiders van de Chaldeeuwse gemeenschap.

Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad, legt op Groot Nieuws Radio uit dat het gaat om christenen die in de vorige eeuw naar Amerika zijn gekomen. De eerste groep kwam in de jaren '20 om economische redenen. De Eerste Golfoorlog (jaren '90) en het regime van oud-president Saddam Hoessein leidde nog voor meer vluchtelingen vanuit Irak naar Amerika. Recent kwamen daar nog een kleinere groep bij door de aanval die IS inzette op het noorden van Irak en daar tientallen christelijke dorpen onder de voet liep.

"Mensen die rond de jaren negentig kwamen, hebben een soort verblijfsvergunning gekregen, maar zijn niet genaturaliseerd tot Amerikaan", aldus Van Benthem. "Ze moeten zich regelmatig melden bij de autoriteiten." Inmiddels zijn al honderd mensen - meestal mannen - gearresteerd en weggehaald uit Detroit. In een gevangenis in de staat Ohio wachten ze in afwachting van deportatie naar Irak.

Het hele gesprek met Jan van Benthem kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > juni