Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

23:38 - 23:38 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Brian Doerksen Everlasting Arms
Luister

Katie Vlaardingerbroek onderzoekt hoe generatie Z gelooft

Katie Vlaardingerbroekdinsdag 20 juni 2017 11:55

Waar zijn de twintigers en dertigers in de kerk? Sommigen zijn op zoek, anderen zeggen de kerk vaarwel. Menigeen blijft geloven of zit in een constante twijfelmodus. Oude antwoorden zijn niet meer toereikend en de eigen ervaring is een belangrijke factor geworden. Katie Vlaardingerbroek is onderdeel van deze generatie Z, zoals deze groep aangeduid wordt.

Katie studeert theologie, schreef het boek Omvergeblazen en doet onderzoek naar haar eigen generatie. Ze noemt zichzelf een "seculier theoloog". Dinsdagochtend was Katie te gast in Bij Jorieke op Groot Nieuws Radio. 

"Generationeel onderzoek doen is een beetje moeilijk. Er zitten veel valkuilen in grote claims over mensen. Maar wat wel heel interessant is en wat generatie Z voor mij apart zet, is dat dit de eerste generatie is die op jonge leeftijd gegroeid is en zich ontwikkeld heeft in een digitale samenleving", zo vertelt Katie dinsdagochtend in Bij Jorieke. "Vijfentwintig jaar geleden begon het internet. In mijn jeugd ging de ontwikkeling heel snel. De context was omringt met digitalisatie. Het postmodernisme is opgekomen. Voor welke reden dan ook, zijn dingen als een absolute waarheid en absolute zekerheid niet meer iets dat bij de digitale wereld past."

Katie ziet dat jongeren in twee werelden tegelijk leven. "Terwijl ik met jou zit te praten, kan ik via mijn smartphone een ander gesprek voeren. Alles is voor handen, daar moet je dan je weg in zien te vinden."

Kerk

Twintigers en dertigers zie je veel binnen de evangelische beweging, zegt Katie Vlaardigerbroek. "Mensen uit gevestigde kerken gaan zich vervelen. Dat is het spanningsveld tussen de zaterdagavond en de zondagochtend. Er is een nieuwe generatie aan seculiere christenen die totaal in de seculiere wereld leven. Zelfs in de christelijke bubbel heb je je smartphone in je hand."

De verandering in onze tijdgeest maakt het dat de antwoorden van twintig jaar geleden niet meer toereikend zijn, zo zegt Katie. "Van een absolute waarheid naar niets dat meer zeker is. We leven in een tijd van 'jij hebt jouw waarheid, ik de mijne'. En dan: laten we samen koffie drinken."

Het gesprek is niet meer beschikbaar om terug te luisteren.

Foto: Anouk Tange

« Terug

Deel via