Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Parochie deelt soep uit in onrustig Helmond-West

soepwoensdag 21 juni 2017 08:30

Al anderhalf jaar houdt een groep rondhangende mannen een straat in Helmond-West in haar greep. Bewoners worden uitgescholden, geïntimideerd en bedreigd. Te midden van deze onrust wil de katholieke parochie Goddelijke Voorzienigheid en Sint Anna een ander geluid laten horen. Samen met de Protestantse Kerk en het Leger des Heils wordt er soep uitgedeeld.

Diaken Ton Schepen legt in De Nieuwe Morgen uit dat dit initiatief anderhalf jaar geleden gestart is om armoede te bestrijden. Niet alleen mensen die geen eten hebben, maar iedereen is welkom voor een brood en een kopje soep. "We doen dit vanuit de filosofie dat het allemaal vrienden zijn. Er wordt niet gevraagd naar afkomst of naar de reden. Men kan gewoon binnenlopen", aldus Schepen. Hij schetst wat voor mensen er op af komen, onder andere een vluchtelingengezin met kleine kinderen en alleenstaande moeders. Moslims komen op dit moment niet, omdat de Ramadan bezig is.

Het initiatief vindt plaats in de wijk waar het onrustig is. Vorige week was er weer een incident, voor de gemeente reden om in te grijpen. Nog voor het weekend lagen er betonnen blokken op de parkeerplaatsen voor de hangplek. Helmond-West is een wijk met veel nieuwe woningen en bewoners van verschillende afkomst.

Gevoel van welkom

Waarom het initiatief van de parochie goed werkt, komt volgens Schepen omdat er een 'gevoel van welkom' hangt, dat is volgens hem het allerbelangrijkste. "Niet vragen: waaorm kom je of waarom je hier soep komt eten. Dat zijn vragen voor hulpverleningsinstanties. Wij hebben open huis waar mensen aanschuiven en welkom zijn."

Het gesprek met Ton Schepen kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Andrej Troha

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari