Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Rivers & Robots Satisfy
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Rivers & Robots Satisfy
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Rivers & Robots Satisfy
Luister

Máxima in zwarte of witte jurk naar de paus?

koninginmaximawoensdag 21 juni 2017 07:30

Gaat koningin Máxima donderdag in het zwart of in het wit gekleed op bezoek bij paus Franciscus? Dat moeten we nog even afwachten. Toen ze twee jaar geleden op privé-audiëntie bij de paus kwam, ging ze in het zwart gekleed. Volgens koningshuisdeskundige Tirza van der Graaf was dat "best opmerkelijk", omdat katholieke koninginnen, zoals van het Belgische en Spaanse vorstenhuis, doorgaans in het wit komen.

"Máima is wel katholiek, maar ze is met een protestantse koning getrouwd. Daarom moet ze zich in het zwart kleden", zo legt Tirza van der graaf woensdagochtend uit in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio. "Maar misschien maakt ze nu een uitzondering door te zeggen: ik ben zelf Rooms-katholiek, ik kleed me in het wit zoals de andere koninginnen."

Het is overigens bijzonder dat het Nederlandse koningshuis een bezoek brengt aan de paus, omdat in het verleden dat niet zo vaak gebeurde. Tirza van de Graaf: "Een protestanter vorstenhuis dan de Oranjes kun je niet indenken. Toen Beatrix in 1985 een bezoek bracht aan Italië, bracht ze wel een beleefdheidsbezoek. Met de komst van Máxima in de familie, die Rooms-katholiek is, is dat veranderd en gebruikerlijker geworden."

Het koningspaar is op dit moment in Italië voor een staatsbezoek. Naast een bezoek aan de paus, staat er ook een bezoek gepland aan Palermo om met mensen te spreken die migranten opvangen. Volgens Tirza van der Graaf wil koning Willem-Alexander hen bedanken dat ze dit werk gedaan hebben. Demissionair minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en veel bedrijven reizen ook mee om handel te drijven.

Het gesprek met Tirza van der Graaf kun je hier terugluisteren.

Beeld: Photography Erwin Olaf

« Terug

Deel via