Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

LEV Vandaag Bij Ons
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

LEV Vandaag Bij Ons
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

LEV Vandaag Bij Ons
Luister

"Motivatie om opgenomen te worden moet uit persoon zelf komen"

lanpartydinsdag 20 juni 2017 18:30

Hoe ga je om met iemand die verslaafd is, maar geen hulp wil en niet opgenomen wil worden? Volgens verslavingsarts Sjacco van Iwaarden van De Hoop ggz is de motivatie van de persoon in kwestie erg belangrijk. Ook moet je open, eerlijk en nieuwsgierig met hem of haar in gesprek gaan, vertelt Van Iwaarden dinsdagavond in De Dag Van Vandaag op Groot Nieuws Radio.

"Veel mensen hebben de neiging om de strijd aan te gaan: je moet nu iets doen! Dit kan niet langer! Er zijn behandelvormen die zich daar op richten, zoals het tv-programma Verslaafd! waar interventies worden gedaan en mensen gedwongen worden om hulp te nemen", vertelt van Iwaarden. 'Mijn inziens is dat niet de meest passende oplossing. Als iemand geen hulp wil, is het belangrijk om de motivatie van iemand te beïnvloeden."

Want de motivatie moet uit de persoon zelf komen, zo stelt Van Iwaarden. "Luisteren is het allerbelangrijkste. Met luisteren kom je al een heel eind mee. Als je dat combineert met open vragen, dan kunnen die vragen tot nadenken zetten. In plaats van de strijd aan te gaan, moet je de ander bekrachtigen. Als iemand iets goeds doet, is het goed om dat te benoemen. Dat geeft zelfvertrouwen, dan neemt het vertrouwen van die persoon toe dat hij kan stoppen of zijn gedrag kan veranderen."

Zodra iemand 'verandertaal' laat horen, dan kun je daar op inhaken. Van Iwaarden zegt dat je dan informatie kan geven en kunt vragen: denk je dat een opname een goede oplossing zal zijn?

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Jeroen Thoolen

« Terug

Deel via