Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Joke Buis U Bent Meer Dan Welkom
Luister

"D66 zou blij moeten zijn met de ChristenUnie"

Gert-Jan Segers (CU)donderdag 22 juni 2017 07:55

We zitten inmiddels al op dag 98 van de formatie van een nieuw kabinet. Woensdag kwam naar buiten dat VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie alsnog gaan onderhandelen. Bij een eerdere poging ging het mis tussen D66 en ChristenUnie, omdat de verschillen te groot zouden zijn. Politicoloog André Krouwel zegt op Groot Nieuws Radio dat D66 juist blij zou moeten zijn met de ChristenUnie.

"D66 zou blij moeten zijn dat er nog een centrumlinkse partij is waar ze mee in zee kunnen gaan. Met GroenLinks gaat het niet, de PvdA is zeer onwillig. Met de ChristenUnie is een goede optie. Je krijgt dan een coalitie met twee liberale partijen en twee christelijke partijen", aldus Krouwel.

Daarnaast zijn D66 en ChristenUnie het over veel onderwerpen eens, zoals milieu, vluchtelingenproblematiek en zorg, ziet Krouwel. "Waar ze het niet over eens zijn, zijn vragstukken over levensbeëindiging, legalisering wietteelt en orgaandonorschap. Die morele ethische kwesties, daarin staan ze mijlenver van elkaar vandaan." Het advies van Krouwel is om eerst zaken aan te pakken waar ze het wel over eens zijn in plaats van te focusen op waar ze het niet over eens zijn.

Laatste optie?

Het motorblok plus ChristenUnie is volgens Krouwel niet de laatste optie voor een meerderheidskabinet. "Als dit niet lukt, kunnen ze nog een keer terug naar de Partij van de Arbeid. Die zal niet gelijk ja zeggen. Maar het is waar: de ChristenUnie heeft wel wat krediet. Alle andere meerderheidsopties, daar zit de ChristenUnie in. Ook is VVD, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie mogelijk, een soort Paarsplus plus ChristenUnie. En het is ook mogelijk dat VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie samengaan, dat zijn ook tachtig zetels."

Het gesprek met André Krouwel kun je hier terugluisteren.

Beeld: Anne-Poul Roukema

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari