Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Phil Keaggy Time
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Phil Keaggy Time
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

21:16 - 21:16 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Phil Keaggy Time
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week25

week25_2017vrijdag 23 juni 2017 18:30

Een nieuw weekoverzicht met daarin het beste van afgelopen week. Onder andere Katie Vlaardingerbroek en Annemieke Koelewijn waren te gast in Bij Jorieke. Reinier Sonneveld blikte terug op de 7keer7-tour. Verder aandacht voor het staatsbezoek van het koningspaar aan Italië en aan de gave van profetie. Streef jij daar naar? De mooiste gesprekken kun je hier terugluisteren.

Maandag

Chaldeeuwse christenen uit VS terug naar Irak

Het zijn heftige dagen voor groepen Iraaks-Chaldeeuwse christenen in Detroit, in de Amerikaanse staat Michigan. De Amerikaanse immigratiedienst gaat verder met acties om tientallen van hen te arresteren als 'verwijderbare vreemdelingen'. Het is een onderdeel van het beleid van president Trump om vreemdelingen zonder geldige papieren 'zonder pardon' uit te zetten. Terwijl deportatie naar Irak een doodvonnis betekent, zeggen leiders van de Chaldeeuwse gemeenschap.

Het hele gesprek hierover met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad, kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

Documentaireserie over veranderende imago van Israël

Het is ongekend ingewikkeld om een neutraal gesprek te hebben over de staat Israël. Geen enkel ander land roept zulke uitgesproken meningen en heftige emoties op. De Joodse filmmaker Marcel Prins maakte een driedelige documentaire onder de titel 'Daarom ben ik hier' waarin hij laat zien hoe de publieke opinie worstelt met de Joodse staat: van extreem knuffelig naar extreem anti.

Er heeft in Nederland op dat vlak een verschuiving plaatsgevonden, zo ziet Marcel Prins. "Israël was ontzettend geliefd. Bij het ontstaan van de staat was er een overdreven betrokkenheid op het land. Dat heeft iets te maken met de Tweede Wereldoorlog. Dat is veranderd na de Zesdaagse Oorlog. Israël werd gepercipieerd als een heel klein landje dat gevaar liep in een grote Arabische wereld en ieder moment vernietigd kon worden. In de Zesdaagse Oorlog bleek Israël opgewassen tegen de landen die het wilde vernietigen en was het een militaire macht om rekening mee te houden."

Zondag wordt het derde deel van de documentaire uitgezonden op NPO2. De eerste twee delen kun je terugkijken op de website van de NPO.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Katie Vlaardingerbroek onderzoekt hoe generatie Z gelooft

Waar zijn de twintigers en dertigers in de kerk? Sommigen zijn op zoek, anderen zeggen de kerk vaarwel. Menigeen blijft geloven of zit in een constante twijfelmodus. Oude antwoorden zijn niet meer toereikend en de eigen ervaring is een belangrijke factor geworden. Katie Vlaardingerbroek is onderdeel van deze generatie Z, zoals deze groep aangeduid wordt.

Katie studeert theologie, schreef het boek Omvergeblazen en doet onderzoek naar haar eigen generatie. Ze noemt zichzelf een "seculier theoloog". Dinsdagochtend was Katie te gast in Bij Jorieke op Groot Nieuws Radio. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"Er is een weg tussen strikt orthodox en vrijzinnig"

Er is derde weg tussen strikt orthodox en vrijzinnig geloven. Dat is wat Reinier Sonneveld opviel tijdens de afgelopen 7keer7-tour van het online platform Lazarus, waar nieuwe woorden gezocht worden voor het geloof. Dinsdag werd in Hilversum de slotavond gehouden waar de balans werd opgemaakt. Over thema's als evolutie en hel kun je op een niet-strikt-orthodoxe en niet-vrijzinnige manier denken.

Sonneveld: "Als het gaat om de evolutietheorie zeggen strikt orthodoxe christenen: als je daarin meegaat, dan verlies je de hele Bijbel. Vrijzinnigen stellen: de hele Bijbel is toch een sprookje, het maakt toch niet uit. Op dit thema is het mogelijk om te geloven in de opstanding van Jezus én tegelijkertijd te zeggen: Genesis 1 moet je symbolisch lezen."

Het gesprek met Reinier Sonneveld kun je hier terugluisteren.


"Motivatie om opgenomen te worden moet uit persoon zelf komen"

Hoe ga je om met iemand die verslaafd is, maar geen hulp wil en niet opgenomen wil worden? Volgens verslavingsarts Sjacco van Iwaarden van De Hoop ggz is de motivatie van de persoon in kwestie erg belangrijk. Ook moet je open, eerlijk en nieuwsgierig met hem of haar in gesprek gaan, vertelt Van Iwaarden dinsdagavond in De Dag Van Vandaag op Groot Nieuws Radio.

"Veel mensen hebben de neiging om de strijd aan te gaan: je moet nu iets doen! Dit kan niet langer!" Maar de motivatie moet uit de persoon zelf komen, zo stelt Van Iwaarden. "Luisteren is het allerbelangrijkste. Met luisteren kom je al een heel eind mee. Als je dat combineert met open vragen, dan kunnen die vragen tot nadenken zetten. In plaats van de strijd aan te gaan, moet je de ander bekrachtigen. Als iemand iets goeds doet, is het goed om dat te benoemen. Dat geeft zelfvertrouwen, dan neemt het vertrouwen van die persoon toe dat hij kan stoppen of zijn gedrag kan veranderen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

Máxima in zwarte of witte jurk naar de paus?

Gaat koningin Máxima donderdag in het zwart of in het wit gekleed op bezoek bij paus Franciscus? Dat moeten we nog even afwachten. Toen ze twee jaar geleden op privé-audiëntie bij de paus kwam, ging ze in het zwart gekleed. Volgens koningshuisdeskundige Tirza van der Graaf was dat "best opmerkelijk", omdat katholieke koninginnen, zoals van het Belgische en Spaanse vorstenhuis, doorgaans in het wit komen.

"Máxima is wel katholiek, maar ze is met een protestantse koning getrouwd. Daarom moet ze zich in het zwart kleden", zo legt Tirza van der graaf woensdagochtend uit in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio. "Maar misschien maakt ze nu een uitzondering door te zeggen: ik ben zelf Rooms-katholiek, ik kleed me in het wit zoals de andere koninginnen."

Het is overigens bijzonder dat het Nederlandse koningshuis een bezoek brengt aan de paus, omdat in het verleden dat niet zo vaak gebeurde. Tirza van de Graaf: "Een protestanter vorstenhuis dan de Oranjes kun je niet indenken. Toen Beatrix in 1985 een bezoek bracht aan Italië, bracht ze wel een beleefdheidsbezoek. Met de komst van Máxima in de familie, die Rooms-katholiek is, is dat veranderd en gebruikerlijker geworden."

Het gesprek met Tirza van der Graaf kun je hier terugluisteren.


Parochie deelt soep uit in onrustig Helmond-West

Al anderhalf jaar houdt een groep rondhangende mannen een straat in Helmond-West in haar greep. Bewoners worden uitgescholden, geïntimideerd en bedreigd. Te midden van deze onrust wil de katholieke parochie Goddelijke Voorzienigheid en Sint Anna een ander geluid laten horen. Samen met de Protestantse Kerk en het Leger des Heils wordt er soep uitgedeeld.

Diaken Ton Schepen legt in De Nieuwe Morgen uit dat dit initiatief anderhalf jaar geleden gestart is om armoede te bestrijden. Niet alleen mensen die geen eten hebben, maar iedereen is welkom voor een brood en een kopje soep. "We doen dit vanuit de filosofie dat het allemaal vrienden zijn. Er wordt niet gevraagd naar afkomst of naar de reden. Men kan gewoon binnenlopen", aldus Schepen.

Het initiatief vindt plaats in de wijk waar het onrustig is. Vorige week was er weer een incident, voor de gemeente reden om in te grijpen. Nog voor het weekend lagen er betonnen blokken op de parkeerplaatsen voor de hangplek. Helmond-West is een wijk met veel nieuwe woningen en bewoners van verschillende afkomst.

Het gesprek met Ton Schepen kun je hier terugluisteren.


Matthijn Buwalda theater in met 'Hotel De Hoop'

Het nieuwe theaterprogramma van Matthijn Buwalda heet 'Hotel De Hoop'. "Mensen om mij heen zijn steeds vaker aan het overleven in plaats van leven. Het wordt steeds lastiger om aan het verhaal van hoop, waarin ik heilig geloof, vast te houden", vertelt Matthijn woensdag in Backstage. "Het is belangrijk om het verhaal van hoop opnieuw aan elkaar te vertellen zonder het lijden weg te willen poetsen."

Matthijn Buwalda wil met met 'Hotel De Hoop' dichtbij het normale leven staan, het is geen compleet fictief verhaal. Zo krijgt de wereldproblematiek een plek, maar ook de verhalen van anderen en zichzelf.

Op 30 november en 1 december worden de eerste try-outvoorstellingen gegeven in Geldermalsen en Arnhem. Begin november komt de nieuwe CD van Matthijn Buwalda uit.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Donderdag

"D66 zou blij moeten zijn met de ChristenUnie"

We zitten inmiddels al op dag 98 van de formatie van een nieuw kabinet. Woensdag kwam naar buiten dat VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie alsnog gaan onderhandelen. Bij een eerdere poging ging het mis tussen D66 en ChristenUnie, omdat de verschillen te groot zouden zijn. Politicoloog André Krouwel zegt op Groot Nieuws Radio dat D66 juist blij zou moeten zijn met de ChristenUnie.

"D66 zou blij moeten zijn dat er nog een centrumlinkse partij is waar ze mee in zee kunnen gaan. Met GroenLinks gaat het niet, de PvdA is zeer onwillig. Met de ChristenUnie is een goede optie. Je krijgt dan een coalitie met twee liberale partijen en twee christelijke partijen", aldus Krouwel.

Daarnaast zijn D66 en ChristenUnie het over veel onderwerpen eens, zoals milieu, vluchtelingenproblematiek en zorg, ziet Krouwel. "Waar ze het niet over eens zijn, zijn vragstukken over levensbeëindiging, legalisering wietteelt en orgaandonorschap. Die morele ethische kwesties, daarin staan ze mijlenver van elkaar vandaan." Het advies van Krouwel is om eerst zaken aan te pakken waar ze het wel over eens zijn in plaats van te focusen op waar ze het niet over eens zijn.

Het motorblok plus ChristenUnie is volgens Krouwel niet de laatste optie voor een meerderheidskabinet. "Als dit niet lukt, kunnen ze nog een keer terug naar de Partij van de Arbeid. Die zal niet gelijk ja zeggen. Maar het is waar: de ChristenUnie heeft wel wat krediet. Alle andere meerderheidsopties, daar zit de ChristenUnie in. Ook is VVD, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie mogelijk, een soort Paarsplus plus ChristenUnie. En het is ook mogelijk dat VVD, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie samengaan, dat zijn ook tachtig zetels."

Het gesprek met André Krouwel kun je hier terugluisteren.


Annemieke Koelewijn liet haar bagage bij God achter

Annemieke Koelwijn heeft een bewogen leven achter de rug. Zeven weken nadat har vader onverwacht overlijdt, hoort ze dat haar man Pieter Jan niet lang meer te leven heeft. Tweeënhalf jaar later overlijdt ook hij. Intussen werkt Annemieke hard door met maken van CD's. Ook ontmoet ze haar tweede man Klaas, met wie ze uiteindelijk trouwt.

Ook Annemieke krijgt te maken met vreemde lichamelijke krachten. Ze blijkt een burn-out te hebben. Vorige week ging ze op reis naar Zweden waar ze haar bagage definitief bij God mocht laten. Donderdag was Annemieke Koelewijn te gast in Bij Jorieke. Het gesprek kun je hier terugluisteren.


"Mbo'ers zijn de motor van onze samenleving"

Het bedrijfsleven is dringend op zoek naar jongeren met een mbo-opleiding. Uit onderzoek blijkt dat met name in de horeca, zorg, techniek en logistiek tienduizenden vacatures openstaan. Robbert Jan de Vries van onderwijsvereniging Verus zegt dat we dat tekort nu al merken door langer te moeten wachten op diensten. "Ze zijn de motor in onze samenleving."

Tussen september en februari kwamen er in totaal 214.000 vacatures erbij. Door de positieve economische ontwikkelingen, staan bedrijven die mbo'ers in dienst nemen weer open voor nieuwe mensen. Maar die vacatures blijken lastig te vervullen. Volgens De Vries vervullen mbo'ers belangrijke werkzaamheden in de maatschappij. "Zijn er problemen met mijn auto, dan komt daar een mbo'er aan te pas. En niet te vergeten: de zorg, de gehandicaptenzorg en de ziekenhuiszorg. Ook daar zijn heel veel mbo'ers."

Tegelijkertijd kleeft er een stigma aan het doen van een mbo-opleiding. De Vries: "In onze maatschappij leeft vaak het beeld dat werken met je hoofd toch beter is dan werken met je handen of met mensen. Jongeren zijn daardoor eerder geneigd om havo te doen en daarna een hbo-opleiding te volgen. Wat ook speelt is dat de beeldvorming rond een mbo-opleiding niet altijd positief is. Het is berucht in de media vanwege jongeren die met problemen te maken hebben." Ook stelt De Vries vraagtekens bij het gebruik van de termen 'hoger, middelbaar en lager onderwijs'.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

"Door profetie wil God zijn liefde laten zien"

Dit weekend wordt in Rotterdam de profetische conferentie Arrowhead gehouden. Een van de sprekers is Bram Flippo. Profetie gaat volgens hem over het luisteren naar wat God persoonlijk tot jou wil zeggen. "Het gaat over het feit dat God zijn liede aan jou wil laten zien, dat Jezus zich toont als iemand die een relatie met je wil hebben", vertelt hij vrijdag in De Nieuwe Morgen.

In 1 Korintiërs 14 wordt het al beschreven: "Jaag de liefde na en streef naar de gaven van de Geest, vooral naar die van profetie." Volgens Bram Flippo maak je met profetie hartscontact met Jezus. "Jezus wil zijn hart aan jou laten zien en Hij wil dat we ons hart voor Hem openen", zo vertelt hij op Groot Nieuws Radio. "De kern van ieder profetisch woord is: Ik hou van je. Als je dat terughoort, is het redelijk betrouwbaar."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > juni