Nu op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Casting Crowns Awaken Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Casting Crowns Awaken Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Casting Crowns Awaken Me
Luister

"Mbo'ers zijn de motor van onze samenleving"

carrepairdonderdag 22 juni 2017 13:30

Het bedrijfsleven is dringend op zoek naar jongeren met een mbo-opleiding. Uit onderzoek blijkt dat met name in de horeca, zorg, techniek en logistiek tienduizenden vacatures openstaan. Robbert Jan de Vries van onderwijsvereniging Verus zegt dat we dat tekort nu al merken door langer te moeten wachten op diensten. "Ze zijn de motor in onze samenleving."

Tussen september en februari kwamen er in totaal 214.000 vacatures erbij. Door de positieve economische ontwikkelingen, staan bedrijven die mbo'ers in dienst nemen weer open voor nieuwe mensen. Maar die vacatures blijken lastig te vervullen. Volgens De Vries vervullen mbo'ers belangrijke werkzaamheden in de maatschappij. "Zijn er problemen met mijn auto, dan komt daar een mbo'er aan te pas. En niet te vergeten: de zorg, de gehandicaptenzorg en de ziekenhuiszorg. Ook daar zijn heel veel mbo'ers."

Tegelijkertijd kleeft er een stigma aan het doen van een mbo-opleiding. De Vries: "In onze maatschappij leeft vaak het beeld dat werken met je hoofd toch beter is dan werken met je handen of met mensen. Jongeren zijn daardoor eerder geneigd om havo te doen en daarna een hbo-opleiding te volgen. Wat ook speelt is dat de beeldvorming rond een mbo-opleiding niet altijd positief is. Het is berucht in de media vanwege jongeren die met problemen te maken hebben." Ook stelt De Vries vraagtekens bij het gebruik van de termen 'hoger, middelbaar en lager onderwijs'.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Helmut Gevert

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari