Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Lauren Daigle O Holy Night
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lauren Daigle O Holy Night
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:54 - 22:54 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Lauren Daigle O Holy Night
Luister

Altijd hoop voor tieners die uit de bocht vliegen

teendinsdag 27 juni 2017 18:30

Hoe ga je om met een tiener die alles doet wat God heeft verboden? Piet Mulder, gezinstherapeut bij De Hoop ggz, benadrukte dinsdagavond op Groot Nieuws Radio hoe belangrijk de steun en moed van ouders blijft. "Waar ouders een tiener opgeven, daar geeft een tiener zichzelf op. Ouders blijven de belangrijkste personen in het leven van een tiener", aldus Mulder.

"Daar moet je alles aan doen om als ouders de moed er in te houden. Nu krijgen we het niet voor elkaar, maar we blijven onze tiener trouw, zoals God trouw blijft aan ons." Mulder merkt in zijn werk dat er altijd hoop is, "maar die moet je soms met een zaklantaarntje zoeken".

Stiekem

Tieners kunnen soms stiekem roken of alcohol gebruiken, stelen, vloeken, schelden, liegen, te ver gaan in lichamelijk contact, spijbelen, bedreigen of brutaal zijn. Volgens Mulder komt dat voort uit experimenteergedrag, het opzoeken van de grenzen. Ook kan het te maken hebben met dat tieners niet goed in hun vel zitten en daardoor brutaal of grof gedrag laten zien.

Relatie

Hoe kun je zo'n tiener laten zien wat God wil? "Allereerst is het belangrijk dat je als ouders zo goed mogelijk het geloof voorleeft", vertelt Piet Mulder in De Dag Van Vandaag. "Zodat de tiener ontdekt dat God het waar is om naar te luisteren. Dat God er recht op heeft dat je Hem gehoorzaamt."

Dat begint volgens Mulder vanuit de relatie. "Een docent op school die een goede relatie met zijn leerlingen weet aan te gaan, heeft ook geen problemen met het gedrag van tieners. Zo kun je het ook zien dat de Here God met het volk Israël er alles aan gedaan heeft om een goede relatie te krijgen. Hij bevrijdt ze uit Egypte, Hij verlost ze, Hij neemt ze mee aan de hand door de woestijn, Hij voorziet ze van water en manna. En dan pas komen de regels, de tien geboden." Mulder noemt ook het gesprek tussen Jezus en Zacheüs, waarbij er eerst gegeten wordt en de relatie wordt aangegaan.

Speelruimte

Mulder heeft nog een voorbeeld uit de Bijbel. In de gelijkenis van de verloren zoon, kreeg de jongste zoon nogal wat speelruimte. "Zijn zoon mag grenzeloos experimenteren, waarvan wij zeggen: dat gaat toch wat te ver. Daarin wordt iets zichtbaar van Zijn hart en leerschool. Tieners hebben het nodig om te oefenen en met vallen en opstaan te ontdekken dat vader en moeder op de achtergrond beschikbaar blijven."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com / Miguel Ugalde

« Terug

Deel via