Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 19:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Gerald Troost Hemelhoog
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Gerald Troost Hemelhoog
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Gerald Troost Hemelhoog
Luister

Juist meer pleegouders beschikbaar via Timon

familyvrijdag 30 juni 2017 07:55

Pleegzorg Nederland maakt zich zorgen over een dreigend tekort aan pleegouders. Er waren vorig jaar 15 procent minder aanmeldingen dan het jaar daarvoor. De christelijke organisatie Timon had vorig jaar juist te maken met een stijging van 25 procent. De fusie met SGJ pleegzorg heeft ook meegespeeld in die groei, zegt woordvoerder Dianne de Lange van Timon vrijdag op Groot Nieuws Radio.

"Ik denk dat we mogen stellen dat over het algemeen in Nederland verhoudingsgewijs meer christenen kiezen voor pleegzorg", aldus De Lange. "We zien dat we als christelijke instelling betrekkelijk goed mensen kunnen vinden die belangstelling hebben om pleegouder te worden." Cijfers tonen aan dat in het verleden minimaal 40 procenet van de pleegouders christen is. "Kennelijk speelt de levensbeschouwing een rol in de keuze hiervoor."

De Lange benadrukt dat je als organisatie meerdere pleegouders nodig hebben om uit te kiezen voor het individuele kind. Het is niet zo dat een willekeurig kind naar elke plek toe kan. Daardoor moet het aantal pleegouders meestijgen met de vraag naar pleegzorg.

Hoe sporen jullie ouders aan om pleegouder te worden? Volgens De Lange zetten de meeste pleegzorgorganisaties in op een goed informatietraject, omdat het niet een keuze is die je van de een op de andere dag maakt. Vervolgens worden er gesprekken gevoerd en maakt een screening onderdeel uit van het traject.

Een gezin moet redelijk stabiel zijn om een pleegkind te kunnen ontvangen, stelt De Lange. Ook moet pleegzorg niet gezien worden als een manier van gezinsvorming, omdat je nog altijd te maken hebt met de biologische ouders en het feit dat pleegzorg tijdelijk is. 

Het gesprek met Dianne de Lange van Timon kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari