Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Mac Powell And The Family Reunion If We Make It Through December
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Mac Powell And The Family Reunion If We Make It Through December
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Mac Powell And The Family Reunion If We Make It Through December
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week26

week26_2017vrijdag 30 juni 2017 18:30

Dit is het weekoverzicht van Groot Nieuws Radio met daarin de beste gesprekken van afgelopen week. Met onder andere aandacht voor het programma 'Tijs en de ramadan', tieners die alles doen wat God verboden heeft en wat doen nieuwe Kamerleden nu er nog geen kabinet is? Ook vierden Jorieke en Eunice afgelopen maandag hun verjaardag. Hier terug te luisteren!

Maandag

EO-presentator Tijs van den Brink viert de Ramadan mee

De driedelige serie 'Tijs en de ramadan' gaat maandag van start op NPO2. Daarin beleeft EO-presentator Tijs van den Brink de ramadan bij een Marokkaanse familie in Amsterdam. Twee dagen en nachten deed hij mee. Levensveranderend is het voor hem niet geweest, wel is zijn beeld van moslims verdiept en genuanceerder geworden, zo vertelt hij op Groot Nieuws Radio.

"In de verkiezingscampagne was er ontzettend veel te doen over de islamitische gemeenschap in Nederland. Er is veel onbekendheid: wat geloven ze precies, wie zijn ze precies en hoe kijken ze naar de samenleving", zo vertelt Tijs van den Brink in De Nieuwe Morgen. "En dat geldt ook wel voor mij persoonlijk. Ik heb wel moslims geïnterviewd, maar in mijn nabije omgeving ken ik ze nauwelijks. Dus dachten we: is het niet mooi om die gemeenschap in te duiken. De ramadan was een mooie aanleiding en een mooie vorm om dat in te gieten."

Het gezin waar Tijs te gast was, is "echt gelovig". Zo bidden ze vijf keer per dag, houden ze zich aan de ramadan en zongen liederen. Tijs: "Tegelijertijd waren ze erg Nederlands, ze waren voor gelijkheid van man en vrouw, maar ook voor de gelijkheid islam, christendom en jodendom. Dus dat vond ik mooi om te ontdekken dat zulke moslims er ook zijn, die zie je niet zo vaak in beeld." Daarnaast heeft Tijs ook moslims gesproken, waarbij dat anders ligt.

'Tijs en de ramadan' is op maandag 26 juni, 3 juli en 10 juli te zien rond 21:30 uur op NPO2.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Jorieke & Eunice jarig: vier wat je vieren kan

Presentator Jorieke Fredrikze (32) en redacteur Eunice Nahuis (27) zijn maandag allebei jarig en vierden dat samen met luisteraars, live op de radio, vanuit de Troubadour in Veenendaal. Er was livemuziek van Elise Mannah, Jorieke had een gesprek met Henk Dik over 'vieren' en er waren natuurlijk cadeaus en taart!

Eunice sloot het verjaardagsfeest af met een speech: "Het leven is het waard om te delen en te vieren, of je nu op 26 juni jarig bent of niet. Zolang je je blijft ontwikkelen, word je niet oud. Dat is ook ons doel: om te groeien in geloof en in je leven met God. Van jou was er nog niet een en daarom ben je er. En dat is het vieren waard!"

De uitzending kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

"Mensen hebben meer kennis van religie nodig"

Hoe westers is het boeddhisme dat wij kennen? En staan onze hersenen ons toe om te geloven wat we willen? Die onderzoeken van wetenschappers staan centraal op de conferentie 'De Staat van God' die dinsdag gehouden wordt in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Veel van die onderzoeken bereiken nooit 'de gewone man', terwijl hij dat wel zou moeten weten.

Suzan Doodeman en Johannes van den Akker (van o.a. het Kleiklooster) zijn de organisatoren van deze avond. Doodeman legt op Groot Nieuws Radio uit waarom 'De Staat van God' wordt gehouden. "Wat we graag willen is dat mensen meer kennis krijgen van religie. We zijn zelf theoloog en religiewetenschapper. Vanuit ons werk zagen we dat er veel goed onderzoek wordt gedaan naar religie. Intussen bereikt dat niet de gewone mens, die wel elke dag nieuws hoort over religie, maar niet echt goed geïnformeerd is."

Doodeman ziet soms bij anderen dat de zin om kennis op te doen over religie ontbreekt, onder andere bij talkshows. "Dat als je bij iemand aan tafel zit die wel gelovig is, dat je dan niet allerlei aannames doet, maar vraagt: hoe is het, hoe zie je dat dan? Onze hoop is dat mensen op zo'n avond verleid worden om meer kennis tot zich te nemen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Altijd hoop voor tieners die uit de bocht vliegen

Hoe ga je om met een tiener die alles doet wat God heeft verboden? Piet Mulder, gezinstherapeut bij De Hoop ggz, benadrukte dinsdagavond op Groot Nieuws Radio hoe belangrijk de steun en moed van ouders blijft. "Waar ouders een tiener opgeven, daar geeft een tiener zichzelf op. Ouders blijven de belangrijkste personen in het leven van een tiener", aldus Mulder.

"Daar moet je alles aan doen om als ouders de moed er in te houden. Nu krijgen we het niet voor elkaar, maar we blijven onze tiener trouw, zoals God trouw blijft aan ons." Mulder merkt in zijn werk dat er altijd hoop is, "maar die moet je soms met een zaklantaarntje zoeken".

Tieners kunnen soms stiekem roken of alcohol gebruiken, stelen, vloeken, schelden, liegen, te ver gaan in lichamelijk contact, spijbelen, bedreigen of brutaal zijn. Volgens Mulder komt dat voort uit experimenteergedrag, het opzoeken van de grenzen. Ook kan het te maken hebben met dat tieners niet goed in hun vel zitten en daardoor brutaal of grof gedrag laten zien.

Hoe kun je zo'n tiener laten zien wat God wil? "Allereerst is het belangrijk dat je als ouders zo goed mogelijk het geloof voorleeft", vertelt Piet Mulder in De Dag Van Vandaag. "Zodat de tiener ontdekt dat God het waar is om naar te luisteren. Dat God er recht op heeft dat je Hem gehoorzaamt."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Woensdag

"Ik sta te popelen tot er een nieuw kabinet is"

Bij de Tweede Kamerverkiezingen werd René Peters, de nummer 3 van het CDA, gekozen tot volksvertegenwoordiger. Tijdens de campagne hoorde je op Groot Nieuws Radio zijn radiodagboeken. Inmiddels zet hij zich onder andere in voor armoedebestrijding, vertelt hij woensdag in De Nieuwe Morgen. "Ik sta wel te popelen tot er een nieuw kabinet is", aldus Peters.

In totaal zijn er 58 nieuwe Kamerleden bijgekomen, maar wat kunnen zij doen in de tijd tot er een nieuw kabinet is? René Peters: "Een aantal dingen zijn controversieel verklaard, daar spreken we in principe niet over. Maar er is genoeg te doen, wat mij betreft komt er liever vandaag dan morgen een nieuw kabinet. In de tussentijd is het niet zo dat je op je handen gaat zitten. Er is veel te doen, je moet je inlezen, inwerken, werkbezoeken afleggen en eerst heel goed snappen hoe dingen gaan voordat je meteen van alles roept."

René Peters verwacht en hoopt dat de formatiepoging die nu gedaan wordt, met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, tot een goed resultaat zal leiden.  "Dat hoop en verwacht ik, want het is het laatste plan om een meerderheidskabinet te organiseren."

Het gesprek met Tweede Kamerlid René Peters (CDA) kun je hier terugluisteren.


Donderdag

"Badkleding is behoorlijk bloot"

Badkleding is behoorlijk bloot en vraagt behoorlijk veel aandacht, bewust of onbewust voor het lichaam van een vrouw. Dat stelt dominee Rinie van Reenen, predikant van de Hersteld hervormde Gemeente Oldebroek-'t Harde donderdag op Groot Nieuws Radio. Volgens hem heeft God ons na de zondeval kleding gegeven om ons mee te bedekken. "Dat zie ik niet terug bij de meeste badkleding."

Zelf vindt Van Reenen het strand "geweldig", maar gaat hij er in de zomer niet naar toe. Al toen hij zelf jong was, voelde hij de verleiding. "Ik merk dat ook bij jongeren, ook als ze in eerste instantie vaak suggereren dat ze er geen last van hebben. Als je doorpraat, zie je dat veel jongens en mannen aangetrokken worden door een decolleté of door strakke kleding." Mannen kunnen volgens Van Reenen continu de indruk krijgen dat je op een seksuele wijze naar vrouwen moet kijken.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Jorieke en Thijs in het atelier van Wilma Veen

Een tijdje terug waren Jorieke en Thijs te gast in het atelier van kunstenares Wilma Veen. Ze volgden een mini-workshop en Wilma vertelde over haar schilderijen, hoe ze na haar hartstilstand het schilderen weer heeft opgepakt, haar kijk op het leven en ook over het nieuwe boek waar ze mee bezig is. Die krijgt de titel 'Ik geluk jou', over hoe je gelukkiger kan worden dwars door de omstandigheden heen.

En Wilma kreeg ook Jorieke aan het schilderen! Het verslag kun je hier terugluisteren.


Leerlingen voeren musical van Elly & Rikkert op

'Wie de schoen past' is de titel van de allereerste musical die geschreven is door Elly en Rikkert Zuiderveld. Groep 8 van de Koningin Beatrixschool in Den Haag voert het stuk vandaag uit voor de hele school en voor de ouders. "De moraal is: oordeel niet voordat je een dag in iemands schoenen hebt gestaan", zo vertelt juf Nella Maas van groep 8 donderdag op Groot Nieuws Radio. Vooral de liedjes van deze musical vallen goed in de smaak bij juf Nella. "In tegenstelling tot andere musicals zijn hier echt alle liedjes leuk!"

Het verhaal gaat over groep 8-leerlingen die snuffelstages gaan lopen in winkels en bedrijven. Een duo belandt in een schoenenwinkel. In die winkel zetten Indianen een aantal schoenen dozen neer met daarbij een briefje: als je die schoenen een dag aantrekt, verander je in die persoon. Zo zijn er schoenen van een zwerver, een bakker, een voetballer en een stewardess. Kinderen die langskomen, trekken die schoenen aan en veranderen voor een dag in die persoon. Dat worden ze vervolgens zat, dat ze hun eigen schoenen willen om zichzelf te kunnen zijn.

De musical is gemaakt voor zowel christelijke als niet-christelijke scholen. Elly en Rikkert hebben er wel een christelijke laag in verwerkt, zo merkt juf Nella op. "In het allerlaatste lied wordt dat expliciet benoemd. Daar komt Jezus naar voren: oordeel een ander niet, over de splinter en de balk."

Het gesprek met juf Nella Maas kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

Juist meer pleegouders beschikbaar via Timon

Pleegzorg Nederland maakt zich zorgen over een dreigend tekort aan pleegouders. Er waren vorig jaar 15 procent minder aanmeldingen dan het jaar daarvoor. De christelijke organisatie Timon had vorig jaar juist te maken met een stijging van 25 procent. De fusie met SGJ pleegzorg heeft ook meegespeeld in die groei, zegt woordvoerder Dianne de Lange van Timon vrijdag op Groot Nieuws Radio.

"Ik denk dat we mogen stellen dat over het algemeen in Nederland verhoudingsgewijs meer christenen kiezen voor pleegzorg", aldus De Lange. "We zien dat we als christelijke instelling betrekkelijk goed mensen kunnen vinden die belangstelling hebben om pleegouder te worden." Cijfers tonen aan dat in het verleden minimaal 40 procent van de pleegouders christen is. "Kennelijk speelt de levensbeschouwing een rol in de keuze hiervoor."

Het gesprek met Dianne de Lange van Timon kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari