Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Mike Lee Reckless Love
Luister

Steeds meer mensen lezen de Bijbel digitaal

telefoondonderdag 06 juli 2017 07:55

Het digitaal lezen van de Bijbel zit in de lift. Uit onderzoek blijkt dat het aantal digitaal verspreide Bijbels in 2016 op ruim 3 miljoen zat. Ook de website debijbel.nl trekt meer bezoekers. In het eerste half jaar van 2017 was er een groei van 30 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2016, zo meldt bijbelwetenschapper Anne-Mareike Schol van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

Ook ouderen weten vaker de digitale Bijbel te vinden. Schol: "Volgens mij zijn ouderen een stuk bedrevender op de digitale snelweg dan we denken. De digitale Bijbel kun je helemaal instellen zoal sje zelf wil, bijvoorbeeld grote letters. Dat leest een stuk makkelijker dan de kleine letters in een gedrukte Bijbel. Ook het gemak van meerdere vertalingen bij elkaar vinden ouderen prettig. Je kunt een oudere vertaling gebruiken, die je gewend bent van oudsher, maar daarnaast ook de Bijbel in Gewone Taal, die heel duidelijk is en op een nieuwe manier tot je komt."

Nadelen

Anne-Mareike Schol ziet ook nadelen bij het lezen van de online Bijbel. "Nadeel akn zijn dat je bijbelverzen misschien alleen als zoekopdracht ziet. Dat je ze losrukt uit hun context, een stukje versnippering." Volgens Schol is 'liefde' het meestgebruikte zoekwoord, maar heeft het op verschillende plekken een verschillende betekenis. Ook vereist volgens Schol digitaal lezen een andere discipline dan lezen uit een boek.

Kansen

Internationaal liggen nog veel kansen voor de digitale Bijbel. "Digitaal kun je content delen met landen die minder mogelijkheden hebben om zelf een digitale Bijbel te ontwikkelen. Ook is in sommige regio's het drukken van een Bijbel best kostbaar, omdat het dan gaat om kleinere oplages. Veel mensen hebben wel een smartphone om de Bijbel te kunnen lezen, dat is goedkoper dan drukken."

Ook in Nederland liggen er nog nieuwe mogelijkheden, zegt Schol. Ze noemt het gemeenschapsgevoel rondom online bijbellezen. "Dat je een bijbelkring hebt met mensen die niet in je kerk zitten of in het dorp wonen, maar aan de andere kant van het land en een andere achtergrond hebben. Via digitale middelen kun je inspiratie delen. Het klinkt eenzaam, maar het kan je helpen om uit je eigen bijbelbubbel te stappen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2017

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari