Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 22:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

The Afters When You're With Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

The Afters When You're With Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

22:00 - 22:40 Op weg met de Bijbel - Carola Veldhuizen

Nu speelt

The Afters When You're With Me
Luister

Weekoverzicht Groot Nieuws Radio #week27

week27_2017vrijdag 07 juli 2017 14:55

Dit is het weekoverzicht van Groot Nieuws Radio met de mooiste gesprekken van afgelopen week. Tjitske Volkerink was de verrassingsgast bij Jorieke, waar ze vertelde over massage. Ook aandacht voor de christelijke gouverneur Ahok, het thema zelfdoding én het digitaal lezen van de Bijbel. Gesprek gemist? Hier kun je het terugluisteren!

Maandag

Kerken bundelen krachten in Arnhemse Gelredome

Meer dan 3000 Arnhemmers kwamen zondag bij elkaar in het Gelredome. Niet voor een voetbalwedstrijd, maar om een gezamenlijke kerkdienst te houden. Tijdens deze kerkdienst – getiteld: feest van het licht – werd er in eenheid gekeken naar lichtpunten in de stad. Met die lichtpuntjes zit het volgens organisator Arrien Sietsma al best wel goed in Arnhem.

Sietsma: "We lieten tijdens de dienst de lichtpuntjes zien in Arnhem – en dat zijn er nog best veel. We zijn als kerken actief als voedselbank, met stichting Present, we doen veel voor daklozen en vluchtelingen."

Een ander belangrijk aspect is ‘eenheid’. Want de organisatie slaagt erin om veel kerken hun eigen viering op te laten zeggen, om samen te komen in het Gelredome. "De eenheid onder Arnhemse kerken neemt toe! Twee jaar terug hielden we een viering in de Rijnhal en daar deden acht kerken aan mee. Nu zijn er een heel aantal kerken bij gekomen."

Het gesprek met Arrien Sietsma kun je hier terugluisteren.


Tjitske Volkerink: Door aanraking kunnen ontspannen

Als je wil ontspannen, wordt je al snel meegenomen naar een welnesscentrum. Dat is niet voor niks, stelt Tjitske Volkerink maandagochtend in Bij Jorieke. "God heeft ons lichaam zo gemaakt dat je juist door de aanraking kan ontspannen." In haar Christelijk Spiritueel Centrum in Hilversum masseert ze daarom ook mensen. "Voor ons is dat vaak luxe, maar eigenlijk is het een eerste levensbehoefte."

Tjitske Volkerink was de verrassingsgast in Bij Jorieke. Eerder presenteerde ze programma's voor Groot Nieuws Radio. Nu maakt ze op Radio 5 voor de EO het programma De Muzikale Fruitmand. Daarnaast heeft ze haar eigen Christelijk Spiritueel Centrum, waar ze naast massages ook stiltewandelingen en meditatiecursussen geeft.

Als Tjitske iemand masseert, bidt ze ook voor hem of haar. Niet altijd hardop, dat kan ook zachtjes. "Je bent met olie bezig. In sommige kerken worden mensen gezalfd. Ik ben een half uur of een uur bezig met masseren en aanraken. Ik stel mezelf op als een middel van God, op een bescheiden plek. Ik ben het middel, God kan er doorheen werken. God kent de persoon die hier ligt."

Het hele gesprek met Tjitske Volkerink kun je hier terugluisteren.


"De ark heeft mysterieuze aantrekkingskracht"

De Ark van het Nieuwste Verbond, zo wordt 'ie genoemd. De grote glanzende kist in het Stadskantoor van Utrecht. Net als bij de Bijbelse Ark is het een kist met draagstokken eraan. Maar in deze Ark vind je tien duurzame geboden.

Het is een idee van het filosofische duo Jaap Godrie en Walter Breukers. Beide zijn ze geinteresseerd in zowel duurzaamheid als zingeving. Hun project brengt beide samen. Breukers: "De ark van het Verbond staat symbool voor 2,5 duizend jaar ethiek en cultuur. De ark is zo fundamenteel, het is nodig om een culturele omslag te bewerkstelligen."

"We hebben hem zo vormgegeven dat die heel aantrekkelijke mysterieuze kracht heeft. Je ziet dat mensen er massaal naar gaan kijken, met name kinderen. De fonkelende diamant trekt de aandacht. Voor ons is dit de bevestiging dat je geen christen hoeft te zijn om hier in geïnteresseerd te zijn."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Dinsdag

20.000 handtekeningen voor vrijlating Ahok

In korte tijd hebben ruim 20.000 mensen de petitie ondertekend voor de vrijlating van Ahok, de christelijke gouverneur van Jakarta. Begin mei werd hij tot twee jaar celstraf veroordeeld vanwege godslastering. Hij zou de Koran hebben beledigd. Al snel kwam de actie op gang voor zijn vrijlating. Dinsdag wordt de petitie aangeboden op de Indonesische ambassade.

Mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign en de ChristenUnie openden de website redahok.nl. Onder andere Tweede Kamerlid Joël Voordewind maakte zich hard voor de vrijlating van Ahok. Dat de petitie ruim 20.000 keer is ondertekend, noemt Voordewind "een breed signaal richting de Indonesische ambassade dat dit breed leeft onder christenen", zo vertelde hij dinsdag in De Nieuwe Morgen. Maar niet alleen christenen staan hierachter, ook andere partijen hebben de kamervragen van Voordewind ondertekend.

"De druk neemt toe vanuit Europa en Amerika", zo merkt Voordewind op. Volgens hem hebben meerdere landen actie ondernomen door de Indonesische ambassade te banderen. Voordewind stelt dat door handel de druk opgevoerd kan worden op de president van Indonesië, die Ahok kan vrijlaten.

Het gesprek met Joël Voordewind kun je hier terugluisteren.


"Ieder mens die met zelfdoding uit het leven stapt, is er een teveel"

Het CBS meldde vorige week dat het aantal zelfdodingen gestegen is. In 2016 maakten bijna 1900 mensen een eind aan hun leven, dat zijn ruim vijf mensen per dag. "Ieder mens die met zelfdoding uit het leven stapt, is er eentje teveel", zegt kinder- en jeugdpsycholoog Annelies van Pelt van De Hoop ggz. Ze had gehoopt op een daling nadat er afgelopen jaren meer aandacht kwam voor dit onderwerp.

"De achtergrond waardoor mensen aan suïcide denken, is heel verschillend", zegt Van Pelt. Dat kan komen door een depressie, een ingrijpende traumatische gebeurternis, maar ook als je het in de omgeving meemaakt dat iemand uit het leven stapt door zelfdoding. Daarnaast speelt ook je persoonlijkheid een rol, hoe snel je tot een poging over gaat. "Als je een geremd type bent, zal het wat langer duren dan als je heel impulsief bent." Ook de mate waarin iemand gesteund wordt door zijn of haar omgeving, is belangrijk.

Van Pelt zegt dat het belangrijk is om de moeilijke, maar feitelijke vraag te stellen: denk je er wel eens aan om jezelf te doden? Volgens Van Pelt moet je een flinke drempel over om die vraag te stellen, maar het is wel belangrijk om dat te doen als je het gevoel krijgt: ik krijg geen contact meer. Die vraag kan het isolement doorbreken.

Als iemand in je omgeving over zelfdoding nadenkt, kan hij of zij anoniem hulp krijgen via 113online. Ook is er hulp te krijgen bij de huisarts, De Hoop ggz of Korrelatie, zo raadt Annelies van Pelt aan.

Het gesprek met haar kun je hier terugluisteren.


Woensdag

"Laat kinderen niet wennen aan angst"

Dit najaar staat de Kinderboekenweek in het teken van griezelen. Veel scholen en ouders zijn er niet blij mee. Coen Nuijten schreef onlangs een kinderboek over geestelijke strijd. Hij vindt het thema niet geschikt voor kinderen. "Als je een kind van jongs af aan bekend maakt met angst, gaan ze er aan wennen", vertelt hij op Groot Nieuws Radio. De christelijke kinderboekenmaand komt met een tegenhanger.

Coen Nuijten denkt dat kinderen vervolgens op zoek gaan naar steeds heftigere prikkels. Het begint onschuldig met verkleden tijdens Halloween, maar het wordt steeds harder, zo stelt hij. "Het plan van God is liefde, blijdschap en vrede. Angst is het plan van Satan. Het enige dat hij wil is ons angstig en onrustig maken."

"De Bijbel leert: 'Mijn volmaakte liefde bant iedere angst uit'", citeert Coen Nuijten. "De realiteit is dat we soms te maken hebben met angsten, onzekerheden of andere gevoelens. Uiteindelijk mogen we leven vanuit de liefde van God. Hij heeft zijn leven gegeven zodat we vrij kunnen zijn van angst. Waarom gaan we het dan opzoeken?"

'Bibbers in je buik' is het thema van de christelijke kinderboekenmaand, met als motto 'je hoeft niet bang te zijn'. In zijn boek gaat Coen Nuijten een stapje verder. "Ik leer kidneren ook wat de realiteit is, dat er goed en kwaad is, dat die strijd er is. En ook als die angst en onzekerheid komt, hoe ga je er dan mee om?" In het boek 'De macht van de witte leeuw' beschrijft Coen 'superpijlen' van God die afgeschoten kunnen worden naar de vijand. Het boek kun je bestellen op Kameel.nl.

Het gesprek met Coen Nuijten kun je hier terugluisteren.


Twintig inzichten als handbagage voor de christen

Wie Jezus gaat volgen, wordt een reiziger: samen met Hem op weg naar het koninkrijk. Wat neem je dan mee om onderweg bij de hand te houden? Rob van Houwelingen, hoogleraar Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit in Kampen, reikt in zijn boek 'Handbagage voor Jezusvolgers' twintig inzichten die tot de christelijke handbagage horen.

Het gaat om teksten uit het Nieuwe Testament die in hun oorspronkelijke context gelezen worden, maar wel op een eigentijdse manier worden uitgewerkt. Het boek 'Handbagage voor Jezusvolgers' kun je bestellen op Kameel.nl.

Rob van Houwelingen: "In 2 Timoteüs wordt gesproken over de inspiratie van de Schrift. Daar staat eigenlijk 'door God geademd', gespireerd eigenlijk, met de Geest erin. God ademt, Hij leeft. Die adem van Zijn stem zit helemaal in de Bijbel. Die moeten we proberen op te vangen en te beluisteren." Dat geeft voglens Van Houwelingen ontspanning, omdat je achter de Bijbel altijd God moet zien staan.

"De Bijbel is geen eindproduct. De Bijbel zou eigenlijk transparant moeten zijn, zo denk ik wel eens, je moet zien dat de blaadjes van de Bijbel wapperen in de wind door de Geest. De Bijbel is het enige boek uit de oudheid waarvan de Schrijver nog leeft."

Het gesprek met Rob van Houwelingen kun je hier terugluisteren


Einde aan reformatorische Wegwijsbeurs

De reformatorische Wegwijsbeurs gaat dit jaar niet door. Al jarenlang vallen de bezoekersaantallen tegen en werd het aantal standhouders minder, zo zegt Cees Hovius van de Erdee Media Groep. De tijd waarin grootschalige beurzen worden gehouden, is volgens hem voorbij. De Erdee Media Groep gaat verder met het organiseren van kleinschalige evenementen, zoals de RD-mannendag.

Het zou dit jaar de drieentwintigste keer zijn dat de Wegwijsbeurs gehouden zou worden. Begin dit jaar maakte de Erdee Media Groep door te willen gaan met een nieuw concept, om de negatieve trend te kantelen. "Dat leek aanvankelijk goed te gaan, maar in de praktijk viel het tegen", vertelt Hovius op Groot Nieuws Radio. De inschatting werd gemaakt dat er onvoldoende standhouders zouden zijn om in oktober een goede beurs te kunnen neerzetten.

Het gesprek met Cees Hovius kun je hier terugluisteren.


Donderdag

Steeds meer mensen lezen de Bijbel digitaal

Het digitaal lezen van de Bijbel zit in de lift. Uit onderzoek blijkt dat het aantal digitaal verspreide Bijbels in 2016 op ruim 3 miljoen zat. Ook de website debijbel.nl trekt meer bezoekers. In het eerste half jaar van 2017 was er een groei van 30 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2016, zo meldt bijbelwetenschapper Anne-Mareike Schol van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG).

Ook ouderen weten vaker de digitale Bijbel te vinden. Schol: "Volgens mij zijn ouderen een stuk bedrevender op de digitale snelweg dan we denken. De digitale Bijbel kun je helemaal instellen zoal sje zelf wil, bijvoorbeeld grote letters. Dat leest een stuk makkelijker dan de kleine letters in een gedrukte Bijbel. Ook het gemak van meerdere vertalingen bij elkaar vinden ouderen prettig. Je kunt een oudere vertaling gebruiken, die je gewend bent van oudsher, maar daarnaast ook de Bijbel in Gewone Taal, die heel duidelijk is en op een nieuwe manier tot je komt."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


'Recht door Zee' is thema Week van Gebed 2018

Het duurt nog even, maar het thema van de Week van Gebed voor januari 2018 is al bekend: 'Recht door zee'. Jaarlijks wordt er in de volle breedte van de kerk meegedaan aan deze week. Het thema is dit jaar voorbereid door kerken uit het Caribisch gebied met het oog op de afschaffing van de slavernij, zo legt Jonathan Zeijl van MissieNederland donderdagmiddag uit in Sandwich op Groot Nieuws Radio.

Het danklied van Mirjam en Mozes uit het bijbelboek Exodus gaat een belangrijke rol spelen in de Week van Gebed, vertelt Zeijl. Het volk Israël werd door God bevrijd uit Egypte, uit de slavernij. Ook christenen uit het Caribisch gebied zien in de afschaffing van de slavernij de machtige hand van God.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.


Vrijdag

Programma New Wine Zomerconferentie bekend

De New Wine Zomerconferentie gaat dit jaar terug naar de basis met het thema 'God in ons midden'. "Jezus verkondigd het koninkrijk met tekenen en wonderen. Wij geloven dat het op dit moment ook kan en dat het onze opdracht is om het koninkrijk te verkondigen, niet alleen met het woord, maar ook met tekenen en wonderen", vertelt conferentiemanager Cock van der Brugge vrijdag op Groot Nieuws Radio. "Dat kan alleen als God daarbij is", benadrukt Van der Brugge. "Wij kunnen niet genezen, alleen God kan genezen. Dat kan alleen door de kracht van de Heilige Geest, als we volledig beseffen dat God in ons midden is."

Deze week werd het programma van de New Wine Zomerconferentie bekendgemaakt. De ochtendvieringen worden geleid door Derek Morphew. Hij benadrukt vooral het belang van de plaatselijke kerken, dat het plekken mogen zijn vol van de Heilige Geest. "Het koninkrijk van God verkondigen kun je niet doen door binnen te blijven zitten, fysiek of mentaal. We moeten er op uit", zegt Van der Brugge. In de avondvieringen gaat het over specifiekere thema's met sprekers als Menno Helmus en Wilkin van de Kamp.

Bij de seminars kan onder andere doorgepraat worden met Wilkin van de Kamp over genezing. Ook is er een seminar over 'God stem verstaan met kids'.

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Deel via

Archief > 2017 > juli