Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Meredith Andrews You Invite Me In
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Mens & Missie - Maurits Reijnoudt

Nu speelt

Meredith Andrews You Invite Me In
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Meredith Andrews You Invite Me In
Luister

"Tien geboden ook in Nieuwe Testament van grote betekenis"

wetvanmozesmaandag 10 juli 2017 07:55

Wordt in jouw kerk elke zondag de tien geboden voorgelezen? In de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Ommen-West geeft dominee De Hullu elke week deze woorden uit Exodus 20 een plek, al is er ook ruimte voor variatie. "De tien geboden is een cruciale tekst uit het Oude Testament die ook in het Nieuwe Testament van grote betekenis is", vertelt hij maandag in De Nieuwe Morgen.

"Het is niet voor niets dat de tien geboden op een stenen plaat meegenomen werden en in de ark een plaats kregen. Ook in het Nieuwe Testament kom je die geboden gergeld tegen, in de bergrede en in de brieven van Paulus", aldus De Hullu. Hij ziet het lezen van de tien geboden als een waardevolle traditie in de kerken van de reformatie.

In evangelische kerken krijgen de tien geboden minder aandacht, daar wordt vaak gesteld: Jezus kwam om de wet te vervullen, daarom is er voor de wet niet zoveel aandacht nodig. De Hullu: "Jezus is inderdaad gekomen om de wet te vervullen. Tegelijk zegt Hij daar ook bij dat hij niet is gekomen om de wet af te schaffen. Hij gaat op verschillende  van die tien geboden in en geeft er extra diepte aan."

De zin waarin God zich bekend maakt als een bevrijder, vindt De Hullu heel mooi aan de tein geboden. "Hij wil ons meenemen in een nieuw leven als bevrijde mensen, waar Hij er voor ons wil zijn en wij het niet bij afgeboden moeten zoeken. Dat is het risico dat we allemaal lopen, dat we op zoek gaan naar geld of carriere."

Volgens De Hullu doen we voortdurend dingen die in strijd zijn met de geboden, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om te horen hoe groot Gods genade is. "Dat God ondanks je vallen je toch aanvaart en een nieuwe kans geeft."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Wikipedia

« Terug

Deel via