Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Matt Maher Your Love Defends Me (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Matt Maher Your Love Defends Me (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Matt Maher Your Love Defends Me (Acoustic)
Luister

Jos Douma: God laat je niet zoals je bent

appelmaandag 10 juli 2017 11:30

"God houdt zoveel van je, dat Hij je niet laat zoals je bent", dat zegt dominee Jos Douma maandag in Bij Jorieke over de vrucht van de Geest. "Stel je voor dat je een ongelooflijk chagrijnig persoon bent. Dan is het denk ik niet Gods bedoeling dat het zo blijft. Hij houdt evenveel van je, maar Hij wil wel graag dat de gestalte van Jezus zichtbaar wordt bij zijn kinderen."

De negen delen van die 'vrucht van de Geest' zijn liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing, zo citeert Douma op uit de brief aan de Galaten. "Het is een Bijbels gegeven. Het gaat over karakter en vorming, dat zijn essentiële dingen van het christelijk geloof."

Soms lijkt het onbegonnen werk, hoe komt dat? "Als je het zelf moet doen, lijkt het onbegonnen werk. Dat voelen we goed aan. Het is niet voor niks de vrucht van de Geest, het is echt de Heilige Geest die het wil doen in je leven. (...) Ik denk dat het heel belangrijk is dat je je allereerst openstelt voor God en het werk van de Heilige Geest in je leven. En vanuit daar begint er iets te groeien", aldus Douma.

Is het dan iets wat je actief moet najagen of iets dat je overkomt? "Ik denk dat je het kan overkomen. Iedereen kent wel verhalen van mensen die een plotselinge bekering hebben doormgeaakt en die daar anders uit tevoorschijn zijn gekomen van de een op de andere dag. Dat is prachtig. Vaker zie je dat het een groeiproces is, dat is het mooie van de term 'vrucht van de geest', dat is een beeld uit de natuur. Een appel zit ook niet binnen één dag aan de boom. Dat principe moet je ook toepassen als het gaat om de vrucht van de Geest. Het kost tijd dat het gaat groeien in je leven."

Stel je ontdekt: in schiet in alles tekort. Wat dan? "Fantastisch als je dat ontdekt, dan leer je jezelf kennen. Je leert in je leven dat het niet zo makkelijk en vanzelfsprekend is. Het hele christelijke geloof gaat over mensen die tekort schieten, maar niet afgewezen worden." Door je tekort bij Jezus te brengen, helpt hij je door zijn Heilige Geest om je te laten groeien, vertelt Douma.

Het gesprek is niet meer beschikbaar om terug te luisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via